Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaptol uvodi stroži protokol

Snimatelji u katedralu samo u odijelima i dalje od oltara

polnoćka
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
26.12.2009.
u 20:03

Fotoreporteri su toliko razljutili kardinala da je prekinuo božićnu propovijed te ih upozorio da budu malo pristojniji.

U zagrebačkoj katedrali morat će se uvesti stroži protokol za snimatelje i fotoreportere. Naime, pošto je kardinal Josip Bozanić prekinuo svoju božićnu propovijed na polnoćki kako bi disciplinirao fotoreportere na Kaptolu razmišljaju o strožim zonama za snimatelje i fotoreportere, koji su se ovoga Božića očito previše približili oltaru.

Idite na svoje mjesto!

– Mislili smo da su to neki punkeri kad su počeli skakati oko ambona i kad je nadbiskup započeo propovijed. Dosta je to bilo neukusno – rekli su nam neki kanonici, koji su s nadbiskupom Bozanićem koncelebrirali u svečanom euharistijskom slavlju. Kardinala Bozanića očito su toliko iznervirali da je morao prekinuti čitanje napisane propovijedi.

– Zbog Isusova rođenja ova se noć naziva sveta noć. U ovoj se noći dogodio velik događaj koji našu tamu rasvjetljuje svojim svjetlom. Taj je događaj označen rođenjem djeteta... – propovijedao je kardinal, zaustavio se i rekao fotoreporterima:

– Molim vas, budite malo pristojniji. Idite na svoje mjesto! I vi se spustite dolje – naredio im je i nakon poluminutne stanke nastavio s čitanjem.

Vjernici su ostali zbunjeni jer nisu znali što se događa, a sve je trajalo vrlo kratko. Zapravo, takvo što nikad se nije dogodilo u zagrebačkoj prvostolnici, da propovjednik prekine propovijed kako bi umirio fotoreportere.

Neumjesno su odjeveni
– Dolaze i neumjesno odjeveni, ali na to smo se već naviknuli – rekao nam je jedan od svećenika koji će predložiti Uredu za odnose s javnošću Zagrebačke nadbiskupije da na to upozori urednike u medijima i da se propiše odjevni kod pa da se npr. u katedralu ne može ući bez odijela.

Inače, i u Vatikanu postoji pravilo da nitko bez jakne (sakoa) ne može ni zakoračiti u unutrašnjost u kojoj su uredi, a poželjna je i kravata.

U katedrali su prije nekoliko godina ispred oltara ograničili prostor za kretanje snimatelja i fotografa, koji nisu smjeli prelaziti prostor omeđen željeznom ogradom, jer je prijašnji nadbiskup kardinal Franjo Kuharić jednom u šali rekao kako se boji da će nekog od fotoreportera udariti kadionicom u glavu, koliko su mu se približili radi fotografiranja.

– Sigurni smo da se dobre fotografije i snimke mogu napraviti s pristojne udaljenosti kako se ne bi ometao obred jer je ovo prešlo sve granice – rekli su nam kanonici s kojima smo razgovarali, a neki od njih, koji su suglasni da valja uvesti reda, misle da kardinal nije trebao prekidati propovijed, nego je pročitati do kraja, a nakon blagdana sa svojim suradnicima dogovoriti novi režim za snimatelje u zagrebačkoj katedrali. Inače, u Crkvi se ne polaže mnogo u rad s medijima.

U posljednjih nekoliko godina formirani su tiskovni uredi po nadbiskupijama i biskupijama te na razini HBK, ali služe uglavnom kako bi medijima slali obavijesti o crkvenim događanjima koja se ionako redovito objavljuju na internetskim stranicama Izvještajne katoličke agencije.

Nema redovitih susreta ni brifinga novinara, koji su sastavni dio rada npr. mnogih ministarstava ili javnih ustanova.

Novinari rade, a nadbiskupijski Tiskovni ured – na blagdanima
Dok u Vatikanu, npr. postoji tzv. pool, kao fiksno mjesto za snimatelje i novinare (na koji ih može doći ograničen broj i koji su dužni informaciju i tekst proslijediti onima kojima to nije bilo moguće), na Kaptolu nema tako strogih pravila.

Novinari, kao npr. na ovogodišnjoj polnoćki, kardinalovu propovijed dobiju od njegova tajnika (ili e-mailom pod embargom dok je ne izgovori nadbiskupijski Tiskovni ured), a fotoreporterima i snimateljima omogućeno je snimanje bogoslužja.

Televizijski kamermani (posebice oni HTV-a) imaju svoja stalna mjesta s kojih se dobro vidi cijela ceremonija i svi njezini sudionici. No i novinarima i snimateljima Tiskovni ured trebao bi obratiti više pozornosti pa se ne bi događali ovakvi ekscesi kao na ovogodišnjoj polnoćki.

Dovoljno bi bilo da je netko iz Tiskovnog ureda bio uza snimatelje kako bi ih diskretno upozorio da ne prelaze određenu granicu i ne ometaju obred, pa se kardinal Bozanić ne bi ni našao u prilici da prekida propovijed i uvodi reda tijekom bogoslužja.

No u Tiskovnom uredu bili su na božićnim praznicima, pa su svi novinari prepušteni sami sebi. Tražeći prostor za najbolje kadrove, malo su prešli granicu i sudarili se sa “zidom” koji im je usred propovijedi postavio kardinal Bozanić.

Ključne riječi

Komentara 80

AG
Agramer198
15:39 27.12.2009.

\"No i novinarima i snimateljima Tiskovni ured trebao bi obratiti više pozornosti pa se ne bi događali ovakvi ekscesi kao na ovogodišnjoj polnoćki,,\" piše autor članka... Gospodine Pavičiću zar ne mislite da novinari kao funkcionalne i inteligentne osobe ne mogu same zaključiti što se smije, a što ne?! Pa ak je netko toliko glup da se unosi sa fotografskim aparatom nadbiskupu u lice dok se koncentrira i drži propovijed onda bi taj možda trebao biti premještan na neko lakše mjesto, koje na zahtijeva upotrebu moždanih vijuga.

SA
saniboj
15:48 27.12.2009.

Hapsi sve.

Avatar sebastian
sebastian
08:49 27.12.2009.

Po meni treba ove prikaze i madionicare ukinuti, samo zavaravaju svjet !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije