Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZNO NA CESTAMA

Zbog snijega kaos i nesreće, autobusi umjesto vlakova. Probleme stvarala i svinja

Autori: Hina, Vecernji list
20.11.2018.
u 11:53

Snijeg je pao i kod vas? Pošaljite nam slike 'bijelog pokrivača' u vašem mjestu na e-mail javi@vecernji.net

Snijeg pada u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u ostalom dijelu zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski od kiše.

Do jutros u 7 sati najviše je snijega napadalo u Delnicama gdje je izmjereno 17 centimetara, a u Slunju su izmjerena dva centimetra manje, no riječ je o starom snijegu.  

Novih pet centimetara snijega palo je u Sisku, u Hrvatskoj Kostajnici izmjereno je 6 centimetara, Kutini četiri, Požegi tri, Slavonskom Brodu i Bjelovaru dva, Zagrebu i Krapini jedan...

>> Pogledajte snijeg u Zagrebu

U Gorskom kotaru i osobito u Lici kiša će se mjestimice smrzavati u dodiru s predmetima pa treba biti oprezniji pri izlasku na ulicu.  U istočnim predjelima i na Jadranu bit će kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom te kiša lokalno može biti obilna. Na kopnu će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji i istočni, mjestimice s jakim udarima. Jaka i olujna bura puhat će na sjevernom Jadranu, a jugo i južni vjetar u Dalmaciji, tijekom dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura na kopnu će biti od 1 do 6°C, na sjevernom Jadranu do 10°C, a u Dalmaciji većinom od 10 do 15°C, samo na jugu i na otocima ponegdje viša.

Foto: Čitatelj

Upravo poledica i jak vjetar uzrok su što je DHMZ izdao crveno upozorenje za područje Like i Kvarnera, što označava izuzetno opasno vrijeme po stanovnike tih područja. Narančasto upozorenje izdano je za Istru, Dalmaciju i sam jug zemlje, a žuti alarm izdan je za središnju i istočnu Hrvatsku te kninsko područje. 

Foto: DHMZ

U nastavku tjedna porast temperature. Kiša, snijeg, munje i gromovi u istom danu?

S prostranom anticiklonom proteklih je dana sa sjevera i sjeveroistoka stizao hladan zrak, no već jučer poslijepodne hladnu zračnu masu polako je počela zamjenjivati topla. Naime, iz zapadnog Sredozemlja našim se krajevima približava ciklona s kojom će s juga stizati topao, ali i jako vlažan zrak.

1/25

Pod težinom snijega, ali i leda, mogu pucati i grane. U središnjim i istočnim kopnenim krajevima padat će uglavnom kiša, tek rijetko, a osobito u predjelima iznad 500 mnv u početku snijeg i susnježica. U središnjim predjelima također je lokalno moguća i kiša koja se smrzava u doticaju s tlom i predmetima.

Na Jadranu i u predjelima uz njega, uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom, past će i obilnije oborine, ponegdje i više od 70, na krajnjem jugu i više od 90 litara po četvornom metru.

>> Pogledajte koliko je snijega palo u Sisku

U srijedu će utjecaj ciklone slabjeti, oborina će biti sve manje, a u nastavku tjedna izgledan je porast temperature.

Do večeri vrlo je velika vjerojatnost smirivanja i stabilizacije vremenskih prilika – slabljenje vjetra, većinom i prestanak oborina, stanjivanje oblačnog sloja, ponegdje i djelomično razvedravanje, osobito na srednjem Jadranu. No prije toga zanimljivo je spomenuti kako neki na sjevernom Jadranu, osim bure, mogu doživjeti i relativno rijetke pojave u istome danu – i kišu i snijeg, a i munje i gromove, piše Zoran Vakula za HRT.

Foto: Čitateljica

Od srijede do vikenda oborine će biti rijetke i u malim količinama. Štoviše, na većini Jadrana sasvim će izostati jer će prevladavati sunčano, a sve više sunčanog vremena bit će u kopnenom području. Snježni pokrivač će se topiti jer će temperatura zraka ponovno porasti pa će jutarnjih "minusa" biti rijetko gdje.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autoceste: A1 na dionici Karlovac – Maslenica, A6 Rijeka – Zagreb, staru cestu kroz Gorski kotar-DC3 i državnu cestu DC1 na dionici Zagorje – Gračac. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisne zimske opreme, javlja HAK koji izvještava i o prometnim nesrećama na hrvatskim prometnicama. 

A1 Zagreb – Split – Ploče:

  • prometna nesreća između čvorova Gornja Ploča i Sveti Rok (205.+100 km) u smjeru Dubrovnika,
  • prometna nesreća između čvora Sveti Rok i čvora Gornja Ploča (na 205.+400 km) u smjeru Zagreba.

>> Pogledajte koliko je snijega napadalo u Lokvama

A3 Bregana – Lipovac :

  • prometna nesreća između čvorova Kutina i Popovača (na 97.+150 km ) u smjeru Bregane.

A4 Goričan-Zagreb:

  • prometna nesreća na 17. km između čvora Ludbreg i čvora Čakovec, izlazni krak za Čakovec, u smjeru Goričana.
  • prometna nesreća na 11. km između naplate Goričan i čvora Čakovec, u smjeru Zagreba.

Nježni pokrivač napravio je brojne prometne probleme u potkalničkom kraju, a na cesti kod Guščerovca probleme je stvarala i odbjegla svinja koja je odlučila prekinuti vožnju u prikolici, javlja Prigorski.hr.

Foto: Prigorski.hr

- Bio je veliki zastoj, snijeg je napadao jako, Svinja je pobjegla iz prikolice, vjerojatno su je vozili na klanje. Pola sata su ju lovili, ganjali, pa su ju uspjeli uhvatiti. Mi smo čekali pola sata u koloni, ali kad smo mi stigli tek, ona je već bila vani. Svi su se smijali kao ludi, što možeš drugo kad gledaš kako svinja bježi po polju i zavitlava čovjeka- rekao je svjedok za 24sata.

Svinju su na koncu uspješno ulovili i zatvorili natrag u prikolicu. 

Zbog vremenskih uvjeta došlo je do poremećaja u i voznome redu vlakova na pruzi Dugo Selo – Novska, a putnike na relaciji između Zagreba i Splita prevoze autobusi umjesto vlakova, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica.

Riječ je o vlakovima 520 (Split 8:27 – Zagreb GK 14.45) i 523 (Zagreb GK 15.21 – Split 21:22).

Zbog radova i zamjenskog prijevoza autobusima odstupanja od voznog reda moguća su na dionicama između kolodvora Ogulin i Moravice na pruzi Zagreb – Rijeka; između kolodvora Sisak Caprag i Sunja na pruzi Zagreb GK – Sisak – Novska te između kolodvora Knin i Drniš na pruzi Oštarije – Knin – Split.

Također, zbog radova na održavanju na pruzi Novska – Tovarnik – državna granica između kolodvora Strizivojna – Vrpolje i Garčin od 8.00 do 13.50 sati promet će teći jednim kolosijekom te se očekuju manja kašnjenja.

Zbog demontaže kolosijeka u kolodvoru Novi Dvori u sklopu radova na modernizaciji i elektrifikaciji pružne dionice Zaprešić – Zabok do 8. prosinca očekuju se odstupanja od voznog reda vlakova 3014 (Zagreb GK 16.42 – Zaprešić 17.06 – Zabok 17.42 – Varaždin 19.37) i 3015 (Varaždin 14.14 – Zabok 16.39 – Zaprešić 17.18 – Zagreb GK 17.41), navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture.

>> Pogledajte kako je snijeg stvorio gužvu kod automehaničara u Bjelovaru

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obrnuto (zbog zimskih uvjeta i vjetra).

Zbog snijega pojačane su i gužve na dva najveća granična prijelaza s Hrvatskom, a dulje čekanje za teretna vozila prouzročuju i temeljitije kontrole koje se i danas nastavljaju zbog pooštrenih štrajkaških aktivnosti slovenskih policijskih službenika.

Vrijeme čekanja za prolazak teretnih vozila iz Hrvatske u Sloveniju na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj) je tri sata, a na Obrežju (Bregana) jedan sat, javljaju prometni servisi i portali.

Samo za osobna vozila otvorene su (zbog vjetra):
dionica autoceste A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8).

Na Krčkom mostu zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar – Novi Vinodolski i Senj – Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga – Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće – Kraljevica dodatno je zabranjen promet za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

HAK podsjeća na to da je zimska oprema obavezna. 

>> Pogledajte koje su najbolje zimske gume

 


 

Ključne riječi

Komentara 17

KA
KapetanMikulaMali
11:37 20.11.2018.

Zašto HŽ ne bi zatvorili i ne isplaćivali im plaće čim padne prvi snijeg?

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
11:52 20.11.2018.

Najnovija sramota HŽ-a. Nekad je vlak vozio, a autobusi stajali.

CV
cvikcange
08:07 20.11.2018.

Koliko plaćate te slike "bijelog pokrivača" iz naših mjesta? Cijena na upit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije