Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Snijeg zameo Hrvatsku, u Istri izazvao kolaps

snijeg3
Foto: Boris Šćitar/Pixsell
1/13
19.12.2009.
u 09:18

Tijekom jutrošnjeg snažnog nevremena s vjetrom i snijegom u Istri je palo dvadesetak centimetara snijega što je izazvalo prometni kolaps. Iako su službe za održavanje cesta brzo izašle na teren, promet u većini istarskih gradova još ne funkcionira.

U Hrvatskoj vlada prava snježna idila, ali samo ako ju iz tople sobe gledate kroz prozor. Zabijelilo je u gotovo svim krajevima zemlje. Snijeg je padao u kopnenim predjelima i na sjevernom Jadranu, unutrašnjosti Dalmacije te u Lici i Gorskom kotaru.

U Gospiću je jutros osvanulo 20 centimetara novog snijega što je izazvalo dodatne proteškoće u prometu. Tijekom cijelog jutra snijeg je padao u središnjoj Hrvatskoj, a snježna mećava u Zagrebu izazvala je probleme u prometu.

Obilne snježne padaline  koje su  tijekom prijepodneva zahvatile Bjelovarsko-bilogorsku  županiju donijele su manje  poteškoće  u prometu. Kako je  potvrdio šef Stožera zimske službe Cesta d.d. Tihomir Štimac angažirano je  26 vozila  među  kojima  je i dio ralica koje  čiste snijeg na  najkritičnijim dijelovima  od 1200 kilometara cesta  u  kojima skrbi ova  tvrtka. Za sada  je  promet  otežan samo na  dijelovima  prometnica  koje su trećem  prioritetu  čiščenja, a vozačima  se preporučuje  zimska  oprema  i oprezna  vožnja.

Drama u pulskoj Hitnoj pomoći

Za razliku od Like, gdje je snijeg uobičajena pojava za zimskih dana, bijele su pahulje iznenadile Istru. Tijekom jutrošnjeg snažnog nevremena s vjetrom i snijegom u u Istri je palo dvadesetak centimetara snijega što je izazvalo prometni kolaps. Iako su službe za održavanje cesta  brzo izašle na teren, promet u većini istarskih gradova još ne funkcionira.

>>More uslijed oluje poplavilo benzinsku postaju u Zadru

>>Rijeku prekrio snijeg - sve je stalo, ali Bandić ipak dolazi!

Gradski prijevoz ne vozi, neke trgovine nisu ni otvorene, na cestama su samo rijetki vozači koji posjeduju zimsku opremu, a mnogi nisu ni otišli na posao. Zbog snijega pucaju grane, pa su zabilježena i oštećenja vozila.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić sazvao je krizni stožer zaštite i spašavanja.

- Od 1985. godine Pula nije bila ovako blokirana snijegom. Okupili smo sve raspoložive snage da očiste ulice, kaže Miletić. Zapovijednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlović kaže da je u tijeku 20 intervencija zbog snijega.

Neslužbeno doznajemo da se vozila Hitne pomoći ne mogu probiti do jedne osobe ozlijeđene na Puntiželi, navodno je riječ o otvorenom prijelomu noge uzrokavanim poskilznućem na snijegu. Doznajemo i da se jutros nije otišlo po nekoliko pacijenata koji su imali zakazanu dijalizu.

I Slavonija je zametena snijegom, a najviše ga ima na području Slavonskog Broda i Županje gdje je snježni pokrivač debeo 20 centimetara.

Snijeg se zadržava na tlu zbog vrlo niskih temperatura koje su se u kontinentalnom dijelu zemlje spustile i do minu 13 celzijevih stupnjeva. Hladno je i na sjevernom Jadranu; u Rijeci je izmjereno minus 5, a u Puli minus 3 celzijeva stupnja.

Snijeg prouzrokovao probleme u prometu

Osobna vozila u Lici prometuju preko velebitskih prijevoja i Vratnika. Za sav promet zatvorene su ceste između Dobrosela u Ličko-senjskoj županiji i Mazina u Zadarskoj žuapniji te dionice Jadranske magistrale između Karlobaga i Senja.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocestama A 6 Rijeka–Zagreb, između Bosiljeva i Kikovice, A 7 Rupa-Diračje, na Istarskom ipsilonu, te na državnim cestama kroz Liku i Gorski kotar. Zbog bure i snijega na D8 između Senja i Karlobaga promet je prekinut.

Obilne snježne padaline koje su tijekom prijepodneva zahvatile Bjelovarsko-bilogorsku županiju donijele su manje poteškoće u prometu. Šef Stožera zimske službe Cesta d.d. Tihomir Štimac kazao je kako je angažirano 26 vozila među kojima je i dio ralica koje čiste snijeg na najkritičnijim dijelovima od 1200 kilometara cesta u kojima skrbi ova tvrtka.

Za sada je promet otežan samo na dijelovima prometnica koje su trećem prioritetu čiščenja, a vozačima se preporučuje zimska oprema i oprezna vožnja.

Snijeg uzrokuje probleme i u susjednoj Sloveniji, a najviše u Vipavskoj dolini koja je zbog jakih padalina i bure gotvo odsječena od svijeta.

Komentara 23

DO
dobravila
10:44 19.12.2009.

Ma , gdje su te ralice u Gorskom kotaru ? Moja mi dragi ne može doći kući ! Uf !!

AN
andrijacatch
11:17 19.12.2009.

Prošlih godina kad su kupovali sol od kumova, bacali su sol i kad nije bilo snijega. Ove godine izgleda da nisu kupili dovoljno soli, ni približno koliko će trebati. Bit će zanimljivo kad dođe zima.

IB
Ivana Brkić Ćubela
10:15 19.12.2009.

Ja se na Jaknu grejem !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije