Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska u bijelom

'Ma samo neka pada! Kuha se sarma i toplo nam je'

03.01.2016., Cakovec - Snijeg zabijelio sjever Hrvatske. Photo:
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/5
04.01.2016.
u 08:24

U Gospiću najviše snijega, a olujni udari vjetra na Jadranu

Ma neka samo pada! Ima kamo. Posljednjih pet godina u Lici nismo imali prave zime pa se svakom snijegu veselimo. Očistili smo prilaz do kuće, sad se grijemo, kuha se sarma i toplo nam je – kaže Marijana Čorak iz Budačke ulice u Gospiću, gradu u kojem je preko vikenda napadalo najviše snijega.

Do jučer u 7 sati izmjeren je 26 centimetara debeo snježni pokrivač. Zabijelio se velik dio Hrvatske, a na cestama na kojima je izmjereno manje od pet centimetara snijega, primjerice u Čakovcu, ralice preko noći nisu ni izlazile na teren. U Varaždinu i Slavonskom Brodu napadalo je pet centimetara bijelog pokrivača, u Krapini, Daruvaru i Požegi osam, Karlovcu i Kutini 16, Sisku 18, Delnicama 19...

Zimska oprema je obvezna. HAK je izvijestio da je snijeg otežavao vožnju u unutrašnjosti zemlje, a najveća opasnost prijetila je od poledice, pogotovo na mostovima i podvožnjacima. Meteoalarm je za jučerašnji dan izdao narančasto upozorenje za područje Gospića i Karlovca, a na riječkom, splitskom i dubrovačkom području probleme su stvarali olujni udari vjetra. Zimska služba u Karlovcu sve je ceste za automobile učinila prohodnima. Tegljači i kamioni s prikolicama nisu ni smjeli na ceste, a zabranjen im je prijevoz i po Lici i Gorskom kotaru. Na planinskim prijevojima, kod Baške Oštarije, Vratnika i na mjestu Ljubovo, promet je bio otežan zbog bure koja je stvarala velike nanose snijega.

Zbog olujne bure i zimskih uvjeta bio je zatvoren promet na dijelu Jadranske magistrale i državne ceste Gospić – Karlobag. Olujni udari na dionici Delnice - Kikovica dostizali su 100 km na sat pa su tim dijelom autoceste Rijeka – Zagreb mogli voziti samo osobni automobili. Na moru trajekti i katamarani nisu plovili.

Snijeg je pao i u Puli, no kratko se zadržavao na tlu, Učka i Platak su se zabijeljeli, a na Zavižanu je jučer izmjereno 28 centimetara snijega. Poljoprivrednici su zadovoljni jer zimski pokrivač ratarske kulture štiti od niskih temperatura. U Državnom hidrometeorološkom zavodu za danas najavljuju pretežno oblačno vrijeme uz povremene snježne oborine, posebno sredinom dana i u poslijepodnevnim satima.

>> Zbog snijega vozi se otežano, moguća poledica

>> Lijep je uvijek, ali najljepši je zimi

Komentara 1

LA
Lavica7
11:57 04.01.2016.

Ma neka pada. Makar nam drzava izgleda cisto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije