Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANOVNICI BJEŽE

VIDEO Snažna erupcija podvodnog vulkana izazvala tsunami. Vulkanolog: 'Ovo je velik događaj'

A white plume rises over Tonga when the underwater volcano Hunga Tonga-Hunga Ha'apai erupted
CIRA/NOAA
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.01.2022.
u 13:30

Oblaci plina, dima i pepela koji se izlijevaju iz vulkana dosegnuli su 20 km u nebo

Podvodni vulkan u vodama otočja Tonga erumpirao je u subotu te je oglašena uzbuna za tsunami za više otočnih država Južnog Pacifika, posebice za Tongu i Američku Samou.

Shane Cronin, vulkanolog sa Sveučilišta Auckland, rekao je da je erupcija bila jedna od najvećih u Tongi u posljednjih 30 godina.

"Ovo je prilično velik događaj - to je jedna od značajnijih erupcija u posljednjem desetljeću", rekao je za BBC.

Nakon erupcije vulkana valovi tsunamija su primjećeni u glavnom gradu Tonga otočja, Nuku'alofi, te glavnom gradu Američke Samoe, Pago Pago.

Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku'alofe, izazvala je tsunami od 1,2 metra, objavio je Australski meteorološki institut.

Društvene mreže su pune fotografija valova koji zapljuskuju obalu i kuće.

Televizijski novinar Jese Tuisinu objavio je video na Twitteru na kojem se vidi da ljudi pred velikim valovima bježe prema svojim automobilima.

"Dijelovi Tonge su u potpunom mraku, nakon erupcije vulkana ljudi žure u skloništa", napisao je novinar na Twitteru.

Valovi su stigli do Nuku'alofe i prijestolnice Američke Samoe, Pago Pago, izvijestio je Pacifički centar za upozorenje na tsunami.

Otok Fidži je također izdao upozorenja na tsunami i zamolio stanovnike da se drže podalje od obale "zbog jakih struja i opasnih valova". Iz vulkana je u petak počela šikljati para, plin i pepeo 20 kilometara u visinu. Pogođeno područje je promjera 260 kilometara.

Osmominutna erupcija bila je toliko snažna da se mogla čuti kao "glasna grmljavina" na Fidžiju, udaljenom više od 800 km (500 milja), rekli su dužnosnici glavnog grada Suve, dodaje se u izvješću BBC-a.

 

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kopp29
05:56 16.01.2022.

Tsunami ,valovi. od 1,2 m, to neki vic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije