Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
valovi visine do 3 metra

Dva snažna potresa pogodila Novu Kaledoniju, izdano upozorenje za tsunami

potres
Borna Filic/PIXSELL
05.12.2018.
u 09:14

Epicentar je bio na dubini od tek 6,2 kilometra, oko 168 kilometara od grada Tadinea

Dva snažna potresa, prvi jakosti 7,6 zbog kojeg je izdano upozorenje na tsunami, a drugi 6,6, pogodili su istočnu obalu Nove Kaledonije u južnom Pacifiku u srijedu, ali zasad nema izvješća o ozlijeđenima ili materijalnoj šteti.

Epicentar prvog potresa bio je pod morem na dubini od 10 kilometara i oko 155 kilometara jugoistočno od Lojotskog otočja kod istočne obale Nove Kaledonije. Vlasti su naredile evakuaciju priobalnih područja zbog upozorenja na tsunami. 

Stanovnicima je savjetovano da se premjeste na lokacije udaljene više od 300 metara od obale, a ako je moguće i na lokacije koja su 12 metara više od razine mora.

Glasnogovornica uprave za civilnu zaštitu izjavila je da je moguće stvaranje valova visokih do tri metra u pojedinim priobalnim dijelovima Nove Kaledonije i Vanuatua, kao i nešto manjih na Fidžiju.

Nekoliko sati nakon prvog potresa zabilježen je i drugi jakosti 6,6. Nakon njega nije objavljeno upozorenje na tsunami.

Prema Američkom institutu za geološka istraživanja (USGC), novi potres zabilježen je oko 200 kilometara od otoka Mare jugoistočno od Nove Kaledonije.

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije