Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedan od jačih

Katastrofa u Indoneziji: Nakon snažnog potresa magnitude 7.7 stigao tsunami, ima i mrtvih

Foto: REUTERS
1/4
28.09.2018.
u 21:17

Ovo je jedan od brojnih potresa koji su u posljednje vrijeme zabilježeni u Indoneziji, no jedan je od jačih te se poziva na oprez

Snažan potres magnitude 7.5 pogodio je Indoneziju, točnije otok Sulawesi, u 12.02 sati po srednjoeuropskom vremenu. Meteorolozi su odmah upozorili da postoji velika mogućnost pojavljivanja tsunamija i samo dva sata nakon potresa, otok je pogodio opasan tsunami.

Samo nekoliko sati prije, Indoneziju je pogodio nešto slabiji potres koji je srušio kuće i usmrtio jednu osobu te ozlijezdio najmanje deset ljudi.

Serije potresa događaju se na području pacifičkog tzv. vatrenog prstena koje je poznato po najjačim, najopasnijim i najsmrtonosnijim silama na svijetu. Čak 90% potresa dogodi se upravo na ovom području.

Na tom teritoriju nalazi se i više od 450 vulkana zbog kojih je i dobio naziv vatreni prsten (Ring of Fire).

Ovo je jedan od brojnih potresa koji su u posljednje vrijeme zabilježeni u Indoneziji, no jedan je od jačih te se poziva na oprez, a izdano je i upozorenje zbog opasnosti od tsunamija.

Najgori potres magnitude 9.1 koji Indonezija pamti dogodio se 2004. godine na zapadnom dijelu i usmrtio je 230.000 ljudi. Nadamo se da se katastrofa neće ponoviti.

Nekoliko ljudi poginulo je u petak u snažnom potresu i tsunamiju koji je potom uslijedio na indonezijskom otoku Sulawesiju, objavili su dužnosnici. Valovi do tri metra pogodili su obalni grad Palu nakon potresa jakosti 7.7 stupnjeva, rekao je glasnogovornik Nacionalne agencije za katastrofe.

Nacionalna agencija za potragu i spašavanje poslat će veliki brod i helikoptere kako bi pomogli u operaciji spašavanja, rekao je šef agencije Muhammad Syaugi dodajući da nije uspio stupiti u vezu sa svojim timom u Paluu.

>> Pogledajte posljedice snažnog potresa koji je 2015. pogodio Indoneziju

 

Ključne riječi

Komentara 4

ZE
zeljko16
12:44 28.09.2018.

A vidi ti to...oni imanu naranđastu zvijezdu, a kod nas stave crvenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije