Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos u Sudanu

Snage sigurnosti upale u prosvjednički kamp, najmanje 13 poginulih

Sudan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.06.2019.
u 14:58

Glavna prosvjedna skupina optužila je vladajuće vojno vijeće za pokušaj razbijanja kampa, nazvavši akciju "masakrom". Vojno vijeće poručilo je kako su za cilj imali "neposlušne" skupine u susjednom području

Sudanske snage sigurnosti upale su u prosvjednički kamp u glavnom gradu Khartoumu u ponedjeljak ujutro te su pritom usmrtile najmanje 13 ljudi, u najgorem izbijanju nasilja otkako je predsjednik Omar al-Bašir u travnju svrgnut s vlasti. Snimke televizija Al Hadath i Al Jazeere prikazuju kaos i ljude kako bježe niz ulicu kojom odjekuje rafalna paljba. Na snimkama se vidi veći broj ozlijeđenih.

Glavna prosvjedna skupina optužila je vladajuće vojno vijeće za pokušaj razbijanja kampa, nazvavši akciju "masakrom". Vojno vijeće poručilo je kako su za cilj imali "neposlušne" skupine u susjednom području.

Savez prosvjednika i oporbenih skupina poručio je kako prekida komunikaciju s vojnim vijećem. Dvije su strane pregovarale već dva tjedna oko toga tko će vladati u tranzicijskom razdoblju uslijed svrgavanja predsjednika Bašira, no pregovori su stali na mrtvoj točki.

Tranzicijsko vojno vijeće (TMC) ponudilo je prosvjednicima osnivanje vlade, ali ustraju na održavanju svojih ovlasti do kraja tranzicijskog razdoblja. Prosvjednici žele da civili predvode vladu u tranzicijskom razdoblju, i sudanski narod prema demokraciji.

Tisuće mladih održava smjene u kampu ispred Ministarstva obrane, gdje je žarišna točka protuvladinih prosvjeda koji su počeli u prosincu.

Skupina liječnika povezanih s oporbom kazala je kako je trinaestero "mučenika" ubijeno u ponedjeljak te da broj žrtava i dalje raste.

"Prosvjednici koji sjede ispred glavnog zapovjedništva vojske suočeni su s masakrom u podmukloj namjeri raspršivanja prosvjeda", poručila je Asocijacija sudanskih profesionalaca, skupina koja predvodi prosvjede od prosinca.

Pozvali su sve Sudance da im pristignu u pomoć.

Glasnogovornik vojnog vijeća, general Shams El Din Kabbashi, poručio je kako vojska cilja kriminalce te da su prosvjednici sigurni.

"Prosvjedni kamp nije bio raspršen", naglasio je Kabbashi. "Sigurnosne snage su pokušale raspršiti neposlušne (skupine) u području Colombie, u blizini mjesta prosvjeda, a neki od tih skupina pobjegli su među prosvjednika i uzrokovali kaos".

Vijeće je i dalje predano političkom dogovoru te su spremni na nastavak pregovora o civilnoj tranziciji, dodao je Kabbashi prije nego li su otkazani novi pregovori.

Britanski ambasador u Khartoumu, Irfan Siddiq, rekao je kako je skoro cijeli sat slušao pucnjavu sa svojeg prozora te da je jako zabrinut. Američka ambasada opisala je događaje i napad na prosvjedni kamp "pogrešnim" te su naglasili da se nasilje treba suzbiti.

Europska unija pozvala je vojne čelnike da dopuste narodu da prosvjeduje u miru te su pozvali na brzu tranziciju moći civilnoj vlasti.

Jedan je svjedok za Reuters rekao kako je vidio policiju naoružanu pendrecima, uključujući i interventnu policiju i članove paravojne skupine Rapid Support Forces (RSF) kako su raspoređene u središnjem Khartoumu kako bi blokirali ceste, navodno u pokušaju da onemoguće prosvjednicima dolazak na mjesto prosvjeda.

RSF predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, zamjenik čelnika vojnog vijeća. Dagalo, poznatiji kao Hemedti, blizak je saveznik Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije te je slao sudanske vojnike da pomognu u vojnim naporima u građanskom ratu u Jemenu.

Saudijska Arabija i UAE vjeruju kako je politički islam velika prijetnja te su ga željni iskorijeniti iz Sudana, kojim je 30 godina na taj način vladao Bašir. Uloga vojske u svrgavanju Bašira zabrinula je Sudance koji strahuju kako bi njihova zemlja mogla otići putem susjednog Egipta, koji je takav scenarij vidio nakon nereda 2011. godine.

U Egiptu je prvog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Mursija svrgnuo vojni čelnik Abdel Fattah al-Sisi, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima 2014. i 2018. godine s 97 posto glasova birača.

Pod Baširom, bivšim generalom kojega je međunarodna tjeralica optužila za navodne ratne zločine u regiji Darfur, Sudan je bio na američkom popisu država koje financiraju i potpomažu terorizam.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Matteo1200
Matteo1200
16:28 03.06.2019.

Ako se pod pojmom ˝mirna tranzicija˝ misli na predaju države u ruke islamističkim divljacima, puna podrška vojsci u razbijanju rulje i ubijanju raznih fanatika njihovih bradatih vođa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije