Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loša praksa

SNAGA: HZZO priznaje da postoje razlike u pravu na liječenje

U Saboru je održana konferencija za medije kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.03.2019.
u 14:22

Ovisno o odabranoj ustanovi, istu zdravstvenu uslugu kod ugovornih partnera HZZO-a koji su u svojoj naravi privatne klinike, pacijenti moraju doplatiti i do nekoliko tisuća kuna, dok se za istu uslugu javnim ustanovama ne plaća ništa, kaže Katarina Turković Gulin

Nakon što su ranije upozorili na velike pogreške u financiranju liječenja pacijenata u privatnim ustanovama ugovornim partnerima HZZO-a, a na štetu samih pacijenata i javnih ustanova i na to smo ukazali HZZO-u, iz stranke SNAGA danas su izvijestili da im je HZZO tu lošu praksu potvrdio i odmah pristupio potrebnim promjenama. Na konferenciji za medije u Saboru pročitali su dio odgovora koji su dobili od HZZO-a nakon što su im prenijeli kritike građana kako su korisnici obveznog zdravstvenog osiguranja u nejednaku su položaju u različitim ustanovama u kojima se liječe.

– Zavod je uzimajući u obzir različito postupanje ugovornih ustanova, pri čemu su osigurane osobe bile u nejednakom položaju ovisno o ustanovi u kojoj su obavljale zdravstveni postupak, predvidio određene izmjene vezano uz sadržaj dijagnostičko-terapijskog postupka. U ovom trenutku izmjene su na stranici Zavoda „Savjetovanje s javnošću u postupku donošenja općih akata“ te ukoliko izmjene budu prihvaćene neće biti moguće naplaćivati primjerice prve i kontrolne preglede doktora medicine specijalista, ultrazvučno praćenje, anesteziju, hormonalnu dijagnostičku obradu i slično – odgovorio im je HZZO.

– Ovisno o odabranoj ustanovi, istu zdravstvenu uslugu kod ugovornih partnera HZZO-a koji su u svojoj naravi privatne klinike, pacijenti moraju doplatiti i do nekoliko tisuća kuna, dok se za istu uslugu javnim ustanovama ne plaća ništa. Time se opravdano postavlja pitanje, pogoduje li se pojedinim privatnim klinikama na štetu pacijenata i javnih ustanova. Budući da je HZZO potvrdio da razlike postoje i pristupio hitnim izmjenama, vjerujemo kako u budućnosti neće biti takvih propusta. Naglašavamo kako za taj propust ne držimo odgovornima privatne ustanove koje su sklopile sa HZZO-om ovakve ugovore, već držimo kako je HZZO institucija koja mora raditi na korist svojih osiguranika, i u prvom redu, mora poštovati hrvatske zakone, što ovdje nije bio slučaj – kazala je zamjenica predsjednika Glavnog odbora SNAGA-e Katarina Turković Gulin.

Ključne riječi

Komentara 1

GO
GorenjeHiSense
14:44 20.03.2019.

U kapitalizmu novac vridi više od covika.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije