Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKAV KOMPLIMET

Smrtonosni crv dobio ime po Baracku Obami

bakterija
Foto: Reuters
1/3
10.09.2016.
u 12:12

Parazit koji napada slatkovodne kornjače pridružio se popisu kreatura nazvanih po američkom predsjedniku, među kojima su lišaji, gušteri i pauci

Po predsjednicima se nazivaju škole, avenije, zračne luke, svemirski centri, planine i gradovi ali još nijedan nije imao čast biti imenjak parazitskom crvu, piše Washington Post.

Novootkrivena vrsta smrtonosnog parazitskog crva koji napada slatkovodne kornjače od ovog tjedna nosi ime Baracktrema obamai. Znanstvenik koji ga je otkrio kaže da je to kompliment.

Ta malena stvorenja debljine ljudske dlake koja se naseljavaju u plućima slatkovodnih kornjača, često sa smrtonosnim posljedicama, predstavljena su u časopisu Journal of Parasitology.

Parazitolog Thomas Platt tvrdi da je crva nazvao Obami u čast. Iako većina ljudi, razumljivo, nisu veliki ljubitelji parazita, Platt ih duboko poštuje. 

"Oni su suočeni s nevjerojatnim preprekama u svom životnom ciklusu i moraju se boriti protiv imunosnog sustava domaćina kako bi sazreli i razmnožili se", kaže Platt.

"Nazvao sam brojne vrste po ljudima kojima se divim, od mog očuha, mentora na studiju, kolega znanstvenika i prijatelja", rekao je Platt.

Ovaj se parazit pridružio dugom popisu kreatura nazvanih po Obami, među kojima su lišaji, gušteri i pauci. Možda će, komentira Washington Post, u tom kontekstu Obami biti drago što uskoro napušta dužnost.

>> Borbom bakterija u nosu do novih antibiotika

Komentara 2

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
14:37 10.09.2016.

a tek dok otkriju post-komunističke diktatore istočne evrope, imat će pregršt imena na odabir. a tek dok otkriju lažne branitelje, svaki crv parazit će imat svoje ime

DA
dangebandi
15:58 10.09.2016.

Svi ti paraziti su iz roda HDZa, imamo razne podvrste, komunjare, lopovi, udbaši i kao najpoznatija podvrsta - beskičmenjaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije