Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE NALAZ OBDUKCIJE

Smrt tromjesečne bebe uznemirila mještane Velikog Grđevca, roditelji bili pod nadzorom socijalne službe

Bjelovar: Građani će glasovati za boju pročelja nove Opće bolnice
Damir Spehar/PIXSELL
03.02.2021.
u 18:42

Beba je 2. veljače iz bjelovarske bolnice žurno prebačena u jednu od zagrebačkih bolnica, u kojoj je kasnije tijekom dana preminula

Što se točno dogodilo u Velikom Grđevcu, selu blizu Bjelovara, gdje je iznenada preminula tromjesečna beba, trebala bi pokazati istraga, a čeka se i nalaz obdukcije. Nakon što ih je u utorak ujutro dočekala vijest o smrti tromjesečne bebe, u selu je zavladao šok.

Mještani u šoku

Bjelovarska policija je u ranim jutarnjim satima 2. veljače zaprimila hitan poziv iz bjelovarske Opće bolnice u koju je zaprimljena beba u teškom stanju. Beba je žurno prebačena u jednu od zagrebačkih bolnica gdje je kasnije tijekom dana, na žalost, preminula. Policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske su nakon završetka očevida u obiteljskoj kući bebinih roditelja u Velikom Grđevcu kazali kako je riječ o specifičnom slučaju.

– Postupali smo po dojavi bolnice o smrti djeteta od nekoliko mjeseci. Radi se o specifičnom događaju. Mogu potvrditi da imamo određeno postupanje i da ćemo izvijestiti javnost kada se za to ispune uvjeti – kaže Maja Barbir Grubić, policijska službenica za odnose s javnošću.

Naložena je obdukcija kojom će se utvrditi uzrok smrti. Ovaj nemili događaj uznemirio je stanovnike Velikog Grđevca koji se ne sjećaju da se takvo što ikada dogodilo u njihovu mjestu, dok su drugi, koji poznaju obitelj, ljutiti. Kako doznajemo od mještana, riječ je o bebi od tri mjeseca čiji su roditelji pod nadzorom socijalne službe i žive u izvanbračnoj zajednici. Preminula beba drugo im je dijete, a na putu je i treće. Susjedi također navode kako su oboje boravili u neuropsihijatrijskoj bolnici “Dr. Ivan Barbot” u Popovači zbog ovisnosti, zbog čega su i bili pod nadzorom socijalne službe.

Nagađanja o uzroku smrti je mnogo, pa tako jedna mještanka koja želi ostati anonimna tvrdi da se majka dan prije raspitivala koji bi sirup mogla dati djetetu. Policija ništa od ovih navoda nije potvrdila, već čeka nalaze obdukcije i završetak istrage. Tada će se znati i je li dijete bilo zanemarivano.

Nažalost, takvih slučajeva ima, pa je tako Državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo optužnicu protiv dvoje okrivljenika zbog povrede djetetovih prava. Roditelji devetero djece u dobi od 40 i 46 godina od kolovoza 2018. do veljače 2020. godine u okolici Varaždina grubo su zanemarili svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djece. Najmlađe je imalo četiri mjeseca. Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu 30. prosinca podiglo je pred Općinskim sudom optužnicu protiv roditelja u dobi od 40 i 26 godina jer su od srpnja 2017. do kolovoza 2020. godine u Paragu i Zagrebu ozbiljno ugrozili zdravlje i psihofizički razvoj svoje troje malodobne djece. Roditelje u dobi od 33 i 42 godine iz Kloštra Podravskog tereti se da nisu vodili brigu o prehrani, higijeni, zdravlju i liječenju svog djeteta, zbog čega je oboljelo i u dva navrata bilo hospitalizirano. U srpnju 2019. godine izdvojeno je iz obitelji i smješteno u udomiteljsku obitelj. Mediji su izvijestili i o nedavnom slučaju u Istri, gdje je jednogodišnje dijete s radnog stola uzelo trećinu tablete ecstasyja. Završilo je u bolnici, a roditelji će odgovarati zbog nemara. Jedna pak od noćnih mora svakog roditelja jest sindrom iznenadne dojenačke smrti.

Krajem 2019. godine u Koprivničko-križevačkoj županiji u obiteljskoj kući u selu pokraj Koprivnice preminula je beba od mjesec dana. Roditelji su je mrtvu pronašli u krevetiću. Provedena je istraga, no prema podacima PU koprivničko-križevačke, nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Obavljena je obdukcija, a jedna od pretpostavki bila je da se radi o sindromu iznenadne dojenačke smrti.

Iznenadna dojenačka smrt

U kolovozu prošle godine iznenada je preminula beba od svega dva mjeseca, u Općini Novigrad Podravski. U toj je županiji i 2014. godine zabilježena iznenadna smrt djeteta. Lokalni su mediji nagađali da je dijete u Legradu bilo izgladnjeno, no kao uzrok smrti nakon provedene obdukcije naveden je sindrom iznenadne dojenačke smrti.

Riječ je o najučestalijem uzroku smrti djece u prvoj godini života, a u vrlo rijetkim slučajevima javlja se i u drugoj godini. Prema provedenim istraživanjima, najčešće pogađa skupinu djeca do navršenih šest mjeseci života, i to najviše između petoga i jedanaestoga tjedna života. Smrt u kolijevci uvijek nastupa u snu. U srpnju 2018. godine u Starigradu pokraj Koprivnice preminuo je desetomjesečni dječak kojeg su roditelji zatekli s glavom između prečki dječjeg krevetića. Pozvali su Hitnu pomoć koja je ga je uspjela reanimirati. Prebačen je na daljnje liječenje u zagrebačku bolnicu, no nakon nekoliko dana je preminuo jer je mozak bio predugo bez kisika.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
08:58 04.02.2021.

Ne znam da li tako mala djeca mogu dobiti covid i ako da, da li su možda simptomi kod tako male djece naoko bezazleni? Doktori su izjavili da je dijete preminulo od upale pluća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije