Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSPENDIRANI SU

Cure detalji oko smrti Hrvata u Njemačkoj: Policajci nisu imali uključene kamere

Hrvat preminuo u bolnici nakon policijske akcije na Marktplatzu u Mannheimu
Foto: DPA/Pixsell
1/4
06.05.2022.
u 10:30

U nastojanju da 47-godišnjakovu smrt rasvijetli do kraja i utvrdi je li bilo pretjerane primjene nasilja te što je točno dovelo do smrti, Ured državne kriminalističke policije (LKA) Baden-Württemberg potvrdio je kako su i kamere predmet istrage te se pokušava utvrditi zbog čega ih policajci nisu uključili

Dvojica njemačkih policajaca koji su bili na intervenciji nakon koje je u bolnici u Mannheimu preminuo 47-godišnji Hrvat Ante Paponja suspendirani su. Otkriveno je i da policajci nisu imali uključene kamere koje se nalaze na ramenima, a to je potvrdio i šef Ureda državne kriminalističke policije (LKA) Baden-Württemberg Andreas Stenger.

U nastojanju da 47-godišnjakovu smrt rasvijetli do kraja i utvrdi je li bilo pretjerane primjene nasilja te što je točno dovelo do smrti, Ured državne kriminalističke policije (LKA) Baden-Württemberg potvrdio je kako su i kamere predmet istrage te se pokušava utvrditi zbog čega ih policajci nisu uključili, piše Fenix-magazin.

Kamere služe za to da dokumentiraju sve što se događa, a policajac može sam uključiti ili isključiti kameru, ali i izbrisati ono što je snimljeno.

– U većini slučajeva kamere se koriste tako da se kratke sekvence kontinuirano snimaju i presnimavaju nakon 45 sekundi. Tek kada policajac pritisne tipku drugi put, posljednja snimka se ne briše i sprema se na kameru. Takav postupak dogovoren je sa službenicima za zaštitu podataka. Međutim, u “dinamičkom događaju” morate razmišljati o tome da pritisnete tipku kamere i to napravite – u četvrtak je rekao glasnogovornik LKA, prenosi Fenix-magazin.

Foto: DPA/PIXSELL

Službenik za zaštitu podataka u saveznoj zemlji Baden-Württemberg Stefan Brink objasnio je kako je korištenje kamera za tijelo dopušteno samo ako je potrebno spriječiti opasnost. Dapače, može se dogoditi da službenici tijekom operacije nemaju priliku ili ne pomisle uključiti kameru. Gundram Lottmann, čelnik policijskog sindikata (GdP), ne očekuje da će se rasplamsati rasprava o stalnom korištenju ovakvih kamera koje su korištene u desecima tisuća operacija otkako je uređaj uveden u cijeloj zemlji 2019. godine.

– Ako je potrebna dosljedna uporaba kamera za tijelo, onda stojim iza toga. Ali onda se također mora dopustiti da se koristi posvuda i bez kompromisa – rekao je Lottmann.

Prema priopćenju LKA, konačni rezultati obdukcije preminulog muškarca trebali bi biti dostupni za šest do osam tjedana. Muškarac je prethodno bio na liječenju u Središnjem institutu za mentalno zdravlje u Mannheimu, odakle je izašao, navodno kako bi kupio hranu u trgovini u kojoj je često kupovao. Prema informacijama LKA od srijede navečer, na tijelu muškarca pronađeni su tragovi upotrebe sile “niskog intenziteta”. Još uvijek nije jasno je li 47-godišnjak preminuo nasilnom ili prirodnom smrću jer je, priopćili su iz LKA, imao i zatajenje srca.

– Protiv dvojice policijskih službenika vodi se istraga zbog sumnje da su u službi nanijeli tjelesne ozljede od kojih je osoba smrtno stradala. Suspendirani su s dužnosti – rekao je u srijedu šef policije u Mannheimu Siegfried Kollmar. Istražitelji su se nakon incidenta suočili sa žestokim kritikama i raspravama o policijskom nasilju.

Ključne riječi

Komentara 9

DL
Dvanaest__legija
13:07 06.05.2022.

Srećom, postoji snimka na kojoj se jasno vidi da je policajac zatukao šakama čovjeka dok je ležao na podu!

PO
poluprovokator
13:57 06.05.2022.

Kakvo brisanje? Kamere bi trebale trajno snimiti svaku intervenciju inače će brisati sve što ih kompromitira.

ER
erosaonogasvijeta
21:07 06.05.2022.

Kakav razlog je bio da su policajci pretukli covjeka? Zivot Hrvata isto znaci! Istina na vidjelo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije