Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na HNS-ovce

Smjenjuje li Vlada Antunovića, a D. Kovačević ostaje na čelu Janafa?

Mladen Antunović
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/3
Autori: Marina Šunjerga, Marko Biočina
22.03.2013.
u 08:30

Ministar Vrdoljak mogao bi već na idućoj sjednici Vlade predložiti smjenu uprave Plinacroa

Smjena u Plinacru, neizvjesnost u HEP-u, policija u Janafu. To stanje prva je posljedica velikih rotacija HNS-ova menadžerskog kadra na čelnim pozicijama javnih poduzeća – dijelom izazvanih promjenama odnosa moći u toj stranci, a dijelom i nesuglasicama s koalicijskim partnerom SDP-om. Kako doznajemo, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tako će već na idućoj sjednici Vlade smijeniti upravu Plinacroa.

Premalo investicija

Doznajemo da je razlog smjene nezadovoljstvo ministra radom Uprave koja prije svega nije dovoljno ulagala. U cijeloj 2012. uložili su svega 116 milijuna kuna, čime se plan od 206 milijuna kuna investicija nije ispunio ni u 60-postotnom iznosu, a jedan dio realiziranih investicija je i dokapitalizacija LNG Terminala koju u ministarstvu ne vide kao ulaganje. Od uprave, a naročito predsjednika Mladena Antunovića, očekivalo se premašivanje plana investicija i do 50 posto. Zato će Antunović biti zamijenjen, doznajemo, nestranačkom i stručnom osobom koja poznaje rad tvrtke jer u njoj godinama radi. Iz uprave koja sada broji pet članova bit će smijenjena dva člana, a dva postojeća ostaju. Antunovićeva smjena se očekivala, naročito nakon afera koje su potresle kompaniju, ali brza smjena, kažu izvori bliski ministru Vrdoljaku, izazvana je lošim radom, a ne aferama. Najkompliciranija je svakako situacija oko Dragana Kovačevića, čelnika Janafa. Prema izvorima iz Ministarstva gospodarstva, njegova pozicija je sigurna. Janaf je uvećao neto dobit, Vrdoljak nema zamjerki na njegov rad, a i rejting u stranci mu je dobar. Ipak, nije nikakva tajna da puno lošije mišljenje o Kovačeviću imaju u SDP-u. Šef Janafa u više je navrata s njima ušao u otvorene javne konfrontacije. Kritizirao je ministra financija, a šefu ureda premijera Tomislavu Sauchi odbio predočiti podatke o oglašavanju kompanije koje je ovaj tražio, pravdajući se zakonskim ograničenjima zbog činjenice da tvrtka kotira na burzi. SDP je odgovorio šaljući inspekciju Ministarstva financija u tvrtku, a onda je premijer jučer indirektno Janaf optužio da su osujetili nadzornike u radu. U Janafu su odgovorili priopćenjem u kojem su ustvrdili da je inspekcijski nadzor dogovoren za dan poslije. Ipak, jučer u popodnevnim satima inspektori su se opet pojavili u tvrtki, ovaj put u pratnji policije – koja je svoj angažman pravdala "eventualnim sprječavanjem kaznenog djela prisile prema službenoj osobi". U Janafu, pak, i dalje ustraju u stavu da nikakve opstrukcije nije bilo. – S obzirom na to da je jedan uobičajeni nadzor dobio ispolitizirani karakter, ističemo kako Janaf nije nikada sprečavao bilo koju inspekciju u njezinu radu, ali je tražio objašnjenja postupka radi zaštite vlasnika i dioničara. Janaf je, kao što je poznato, dioničko društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi te podliježe Zakonu o tržištu kapitala, i mora štititi kako većinskog tako i manjinske dioničare – piše u priopćenju kompanije.

Trebaju pristanak HNS-a

Bilo kako bilo, inspekcija češlja papire u Janafu, a nije teško zaključiti kako će nepravilnosti, ako ih pronađe, SDP koristiti kao argument za smjenu Kovačevića. No, bez pristanka HNS-a to je nemoguće, a indikativno je da je premijer u svojoj jučerašnjoj izjavi praktički najavio kako će inzistirati na smjeni onih koji su učinili nepravilnosti. – One koji krše zakone neće nitko spasiti, ni jedna stranka, ni jedan predsjednik, i tu nema cijene koju nisam spreman platiti – rekao je Milanović. Je li ta cijena i pucanje koalicije, te prijevremeni izbori? Vjerojatno ne. Ali, novoj predsjednici HNS-a Vesni Pusić – i prije sutrašnjeg ustoličenja – koalicijski partner očito je poslao vrlo oštar izazov.

>>Inspektori u Janafu, provodi se proračunski nadzor

Komentara 6

Avatar pupoljak
pupoljak
09:11 22.03.2013.

Sve one koji umaču prste u tuđi pekmez bez odgode smijeniti. I ne smijeniti po onoj nisi direktor ovoga nego ćeš biti direktor onoga, nego noga u guzicu i na burzu. A onda ustanoviti koliko je pekmeza požderal i oštetio državu, pa u zatvor. Dosta je više pljačkanja i lopova svih boja!!!!

AS
asi2013
08:59 22.03.2013.

HNS je po broju glasaća marginalna stranka. Ne znam koja je to vrsta naklonosti pa i arogancije biti vezan za Čačića i dati mu nerealan broj zastupnika u Saboru, te tu udrugu, sinonim poslovnosti i utjecaja smjestiti u onakav odnos, koji je nerealan s obzirom na glasače. Neki dan se opet na TV pojavljuje Čačić. Da je on Mađar bio bi u bajbokani, a on se koprca i nisam siguran da će sa svojom nečuvenom žilavošću i prijateljstvu sa premijerom opet politički uskrsnuti i tako poboljšati i status svojih firmi. Meni to i nije mrsko, neka ljudi vide sa kim imaju posla.

HA
Hajro
09:23 22.03.2013.

bilo bi dobro da usput smijene i sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije