Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna televizija

NO HRT-a: Jesu li prekoračene ovlasti smjenom Domagoja Novokmeta?

Domagoj Novokmet
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
26.06.2017.
u 13:58

'Svaka povreda članka 33. Statuta HRT-a mogla bi ujedno značiti i ozbiljno prekoračenje ovlasti'

Nadzorni odbor HRT-a na sjednici u petak pokrenuo je nadzornu aktivnost u vezi s mogućim prekoračenjem ovlasti odgovornih u razrješenju urednika emisije ''Otvoreno'' Domagoja Novokmeta te je zatražio pismena očitovanja od glavnog urednika HTV1 Brune Kovačića i ravnatelja programa HRT-a Renata Kunića.

Pozivajući se na Statut HRT-a, u obrazloženju NO-a navodi se kako je propisana ovlast nadležnog glavnog urednika da predlaže imenovanja urednika emisije, programskog projekata, deska i slično te je istodobno propisana ovlast ravnatelja programa HRT-a da odlučuje o zaprimljenom prijedlogu glavnog urednika te prihvati ili odbije njegov prijedlog za imenovanjem urednika emisije, programskog projekta, deska i slično.

"Prema vjerodostojnom tumačenju Nadzornog odbora, odredba Statuta HRT-a jednako se odnosi i na ovlast glavnog urednika da predloži razrješenje urednika emisije, programskog projekata, deska i slično", odnosno navodi se kako je ovlast ravnatelja Programa da odluči o zaprimljenom prijedlogu glavnog urednika te prihvati ili odbije njegov prijedlog za razrješenjem urednika.

"Svaka povreda članka 33. Statuta HRT-a mogla bi ujedno značiti i ozbiljno prekoračenje ovlasti ako bi se imenovanje ili razrješenje urednika emisije, programskog projekta, deska i slično obavljalo bez prethodnog prijedloga nadležnog glavnog urednika, tim više što je člankom 29. stavkom 3. Statuta HRT-a propisana dužnost glavnog urednika da u skladu sa zakonom, općim aktima HRT-a te novinarskim profesionalnim standardima, poštuje samostalnost novinara i drugih autora programa koji se proizvode, emitiraju, objavljuju ili na drugi način pružaju kao audio, audiovizualna ili multimedijska usluga, dok takva obveza nije Statutom propisana za ravnatelja PJ Program", ističe se u obrazloženju NO.

Dodaje se kako bi se svako imenovanje ili razrješenje urednika emisije, programskog projekta, deska i slično, bez prethodnog prijedloga glavnog urednika, moglo "smatrati protustatutarnim utjecajem poslovodnih funkcija na novinarsku i/ili uredničku samostalnost".

Taj zaključak NO usvojen je većinom glasova – odnosno s pet glasova "za".

Uz pismena očitovanja, NO je zatražio i presliku pisanog i obrazloženog prijedloga glavnog urednika HTV1, Brune Kovačevića, kojim predlaže razrješenje urednika emisije "Otvoreno", ali i presliku pisane i obrazložene te odluke ravnatelja programa  Renata Kunića.

Kako se neslužbeno doznaje, do isteka roka za predaju očitovanja u ponedjeljak 26. lipnja u 12 sati, NO je dobio samo pismeno očitovanje Renata Kunića.

Odluka NO o pokretanju nadzora uslijedila je nakon što je vodstvo HRT-a 14. lipnja priopćilo kako Domagoj Novokmet više neće uređivati "Otvoreno" navodeći kako je "zbog profesionalnoga uredničkog propusta, ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić donio odluku temeljem koje Domagoj Novokmet više neće obavljati poslove uređivanja te emisije".

"Ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije zaključio je da je nepozivanjem druge strane, predstavnika Uskoka, došlo do profesionalnoga propusta, odnosno da emisija nije bila u skladu sa standardom javnoga medijskog servisa", isticalo se u odgovoru vodstva Hrvatske radiotelevizije. Odgovor HRT-a uslijedilo je nakon pisma USKOK-a upućenog Domagoju Novokmetu kao reakciju na emisiju "Otvoreno" koja bavila se temom korupcije u sportu.

Gosti emisije, između ostalih, bili su Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima.

"Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo USKOK nadležan za procesuiranje korupcije, pa tako i korupcije u sportu. Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji.

Iako se više sudionika ograđivalo da ne mogu govoriti o sudskom postupku koji je u tijeku, glavna tema emisije bio je upravo sudski postupak koji se protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika na temelju optužnice USKOK-a vodi pred Županijskim sudom u Osijeku. Tako se u emisiji u više navrata raspravljalo i komentiralo postupanje USKOK-a u konkretnom predmetu, a USKOK nije imao mogućnost da javnosti prezentira svoju stranu priče", isticalo se u pismu USKOK-a.

Komentara 9

MI
Mimizo
14:48 26.06.2017.

digla se medijska kuka i motika kako se netko drznuo maknuti novokmeta o kojem mislim sve loše a kada je radman u milanovićevoj vladavini za jedan dan maknuo 43 urednika na nagovor lijevih novinara koji su išli plakati kod milanke opačić da su ugroženi ni slova od saše lekovića i takozv.hnd a i drugi mediji su to medijski prešutili.sramota narod to nije zaboravio

TW
TWITOIST
14:55 26.06.2017.

Iskljuciti njega ,Maju i Trbovicku ne postoji prekoracenje ,ni jedno nije zasluzilo da radi na HRT-eu.

MJ
milivoj.jelenc
14:27 26.06.2017.

Da lii bi bilo u skladu sa zakonom da je predstavnik USKOKa bi prisutan u tv emisiji i obrazlagao temelje optuznice? Pa kakvoj mi to drzavi zivimo? Molim da me se ne povezuje ni u koji nacin sa optuzenima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije