Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kadroviranje u MUP-u

Smjena glavnog ravnatelja policije Srdarevića nakon devet mjeseci?

Zagreb: Orepić i Srdarević predstavili Pregled osnovnih sigurnosnih pokazatelja u 2016.
Željko Lukunić/PIXSELL
29.06.2017.
u 20:13

Orepić: Ako je točno, znači da se djelovanje policije vraća u “stranačke” okvire. Ja sam krenuo prema tome da policija bude isključivo stručno, karijerno zanimanje

Iako imenovan tek lanjskog prosinca, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević, po svemu sudeći, uskoro odlazi s dužnosti. Informacija je to o kojoj se posljednjih dana uvelike govori u Ministarstvu unutarnjih poslova, a pokaže li se točnom, Srdarević će biti glavni ravnatelj policije s najkraćim stažem.

Navodno će javnosti biti prezentirano kako odlazi na vlastiti zahtjev, što je uostalom bio slučaj i s većinom njegovih prethodnika. Naime, otkako je prije sedamnaest godina ustrojeno ravnateljstvo policije, samo je Ranko Ostojić odradio mandat od početka do kraja. Ivica Franić, Marijan Benko, Vladimir Faber, Oliver Grbić i Vlado Dominić nisu “preživjeli”. Sam Srdarević na naš je izravni upit je li točno da odlazi odgovorio da ne može ništa komentirati.

27 godina policijskog staža

Glavnog ravnatelja policije imenuje i razrješuje Vlada, na prijedlog ministra unutarnjih poslova i nagađa se kako bi ministar Davor Božinović vrlo skoro mogao doći s prijedlogom za Srdarevićevo razrješenje.

Privremeni ravnatelj policije – do provedbe i okončanja natječaja za izbor novog prvog operativca u državi – trebao bi biti Dražen Vitez, sadašnji Srdarevićev zamjenik, koji je već bio vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja policije, nakon Grbićeva odlaska. Iako je zakonom propisano da privremeni ravnatelj policije može na toj dužnosti biti šest mjeseci i da se u tom razdoblju mora izabrati novi, postoje mehanizmi da se ovaj rok produlji, što je bilo u Vitezovu prijašnjem slučaju, a produljivan je i privremeni mandat Zvonimiru Vnučecu koji je ovu dužnost obnašao u vakuumu nakon Dominićeve smjene, a prije Srdarevićeva imenovanja.

Otkako je prošle godine bio raspisan natječaj za glavnog ravnatelja policije, Srdarević je bio slovio za jednog od favorita, dijelom zbog stručnosti koju je stekao tijekom 27 godina policijskog staža, a dijelom stoga jer je slovio kao čovjek od povjerenja tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji ga je iz PU splitsko-dalmatinske – gdje je bio vršitelj dužnosti načelnika uprave – “doveo” u središnjicu u Zagreb, imenovavši ga vršiteljem dužnosti načelnika kriminalističke policije u MUP-u. Oponenti su mu zamjerali što je upravo u njegovu mandatu na čelu splitske policije na Poljudu “osvanula” svastika, čiji je autor do danas nepoznat.

S druge strane, isticalo se da je u vrijeme dok je bio čelni čovjek policije u Splitu u toj upravi evidentiran nikad manji broj teških kaznenih djela i poginulih u prometu.

Da upravo Srdarević bude između 16 kandidata imenovan glavnim ravnatelje policije, odlučio je Vlaho Orepić kazavši, među ostalim, da je njegova odlika i to što je potpuno apolitičan.

– Ne mogu komentirati glasine o kadrovskim promjenama u vrhu policije, no ako se to pokaže točnim, to bi značilo da se djelovanje policije vraća u “stranačke” okvire, što je također protivno javnom dobru. Napominjem da sam kao ministar MUP-a učinio ogromni napor i uspjeli smo krenuti tim putem da policija bude isključivo stručno, karijerno zanimanje, čemu svjedoče provedene kadrovske promjene tijekom mog mandata – rekao je o navodnoj Srdarevićevoj smjeni Vlaho Orepić.

Srdarević je trebao biti jedan od nositelja najavljene reorganizacije Ministarstva unutarnjih poslova od koje, po svemu sudeći, u konačnici neće biti ništa. U MUP-u se govori da je nakon Orepićeva razrješenja državni tajnik Robert Kopal na sastanku svih načelnika policijskih uprava Srdareviću jasno dao do znanja da reorganizacija nije prioritet Ministarstva, što Srdareviću nije dobro “leglo”.

Odustajanje od reorganizacije MUP-a, koja je u potpunosti rezultat rada ljudi iz struke, koja je prošla matični saborski odbor i koja je usklađena na užem kabinetu prethodnog saziva Vlade, bio bi izravni rad protiv javnog dobra, interesa građana RH – komentira Orepić.

Natječaji po upravama

U opisu poslova glavnog ravnatelja policije jest i kadroviranje po policijskim upravama i postajama, a natječaji za čelne ljude uprava trebaju uslijediti. Nakon što je Srdarević postao glavni ravnatelj policije, šefom krima privremeno je imenovan Ante Orlović. No, navodno i on doskora postaje “bivši”, a to će mjesto preuzeti Sonja Raguž, načelnica Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina.

Komentara 2

SH
Shaman
08:52 30.06.2017.

Tako je, policija mora biti pod kontrolom partije!

Avatar dobry
dobry
21:46 29.06.2017.

Problem po "domoljube" i je bio u tome što nisu imali represivni aparat pod svojim nadzorom, kako bi nastavili sa ustaljenom praksom lišavanja države i puka njihovih novčanih i materijalnih dobara, bez straha da bi mogli biti krivično gonjeni. Sada su ponovno došli "na svoje". Stara, iskusna komunjara D. Božinović, postavlja stvari po mjeri domokradoljuba. Apokaliptična koalicija iz snova, kleptomanska hdz, etnobiznismen i sdss, te Vrdoljakovi tehnokarijeristi mogu raditi (i radit će) što im volja sa državnim proračunom i imovinom, u svoju osobnu korist, bez bojazni da će im krim inspekcija puhati za vrat. K tomu, sistemska pljačka Agrokora i krivci za počinjeni megakriminal i pljačku od preko 40 MILIJARDI(Todorić i stvarni vladari Hrvatske iz sjene) će biti zataškani-novci isparili na tko zna čije sve račune, a krivca nema!?? Sitnozubi, nazdravlje!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije