Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATRAŽILA SMJENU SVOG ŠEFA

Obračun u Vinogradskoj: Jednu od najvećih bolnica u Hrvatskoj tresu skandali

prof. dr. sc. Dijana Zadravec
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
05.02.2020.
u 11:37

Prof. Zadravec kao razlog svojeg zahtjeva za smjenu ravnatelja Zovaka navodi to što nije prijavio kazneno djelo, a riječ je o falsificiranju službene isprave i otuđivanju novca iz KBC-a

Zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Dijana Zadravec poslala je Upravnom vijeću zahtjev za smjenu ravnatelja te bolnice prof. dr. sc. Marija Zovaka. Podsjetimo, to Upravno vijeće kao točku dnevnog reda ima i smjenu prof. Zadravec nakon prosinačkog incidenta sa zaposlenicom Mijom Primorac. Sve to u konačnici čeka Upravno vijeće Vinogradske, a odnosi u jednoj od najvećih bolnica u zemlji evidentno odavno nisu dobri te se sada svjedoči njihovoj kulminaciji.

"Lažni prekovremeni rad"

Odluka je na Upravnom vijeću, čiji je predsjednik, podsjetimo, zamijenjen odlukom bivšeg ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića koji je tamo imenovao državnog tajnika Tomislava Dulibića. Zahtjev prof. Zadravec, kaže, još nije vidio s obzirom na aktualnu situaciju oko koronavirusa i drugih prioriteta u zdravstvu, ali sjednica Upravnog vijeća KBC-a kojem je predsjednik bit će tijekom ovog mjeseca. Na njoj je jedna od točaka dnevnog reda smjena zamjenice Zadravec, a njezin zahtjev za smjenu ravnatelja Zovaka, kaže Dulibić, još nije vidio.

– O toj točki tek se treba donijeti odluka hoće li biti stavljena na dnevni red Upravnog vijeća – dodao je državni tajnik i predsjednik UV-a Vinogradske.

Hoće li na istoj sjednici odlučivati i o smjeni ravnatelja i njegove zamjenice, još nije poznato. No poznati su evidentno narušeni odnosi u bolnici koja broji gotovo četiri tisuće zaposlenika i koja se smatra ključnom ustanovom za neko buduće preseljenje u novu nacionalnu sveučilišnu bolnicu u zagrebačkom Blatu.

Uostalom, upravo tim je razlogom argumentirano postavljanje državnog tajnika na čelo Upravnog vijeća. Prof. Zadravec kao razlog svojeg zahtjeva za smjenu ravnatelja navodi to što nije prijavio kazneno djelo nadležnim institucijama, a riječ je o falsificiranju službene isprave i otuđivanju novca iz KBC-a.

– Otkad sam 2016. godine to detektirala i poduzela sve radnje, prijavila to ravnatelju jer je to moja dužnost, od tada trpim mobing. Ovo što se sada događa zapravo je kulminacija toga te se u podlozi radi o mnogo stvari koje su još teže. Zataškavanje je stvorilo animozitete ne samo na Zavodu za radiologiju nego i u cijeloj ustanovi. Ravnatelj nije prijavio nadležnim institucijama ova kaznena djela, a više od 300 tisuća kuna do danas nije vraćeno – govori prof. Zadravec o razlogu zbog kojeg traži da smjena ravnatelja bude na dnevnom redu Upravnog vijeća.

Iznos i djela koja navodi, podsjetimo, lažni su prekovremeni sati upisivani subotom na spomenutom Zavodu, zbog čega je prijavila devetero liječnika i tadašnjeg šefa tog Zavoda.

Zbog izostanka reakcije smatra odgovornim ravnatelja čiju smjenu traži jer je riječ, kaže, o neprijavljivanju kaznenog djela. Ravnatelj Vinogradske prof. Zovak odgovara nam kako taj zahtjev svoje zamjenice nije vidio te da ga stoga ne može ni komentirati, a što se tiče lažnih prekovremenih, ranije je rekao da je postupio prema zakonu i bolničkom pravilniku. Angažirao je, podsjetimo, Radničko vijeće i Povjerenstvo za unutarnji nadzor i pokrenuo proceduru da se vrati preplaćeni novac.

Do tog povrata novca, tvrdi prof. Zadravec, nije došlo, a kako je riječ o kaznenim djelima, ne dvoji da je ravnatelj trebao slučaj prijaviti nadležnim institucijama. Nedavno je to sama učinila te podnijela prijavu DORH-u.

– Ne može se to rješavati interno jer su to kaznena djela, kroz Povjerenstvo za unutarnji nadzor cijeli slučaj je zataškan i novac nije vraćen – govori prof. Zadravec.

Sjednica ovaj mjesec

Njezina smjena već je na dnevnom redu zbog incidenta s Mijom Primorac koji su prisutni svjedoci sasvim različito opisali. Troje ljudi koje je bilo na tom sastanku, a koji je također postao javna tema, različito je opisalo je li i tko je koga prvi napao. Iskazi su to koji čekaju Upravno vijeće koje treba donijeti odluku o tome. Hoće li odlučivati i o ovom zahtjevu zamjenice KBC-a za smjenu ravnatelja, tek trebaju odlučiti.

U svakom slučaju mnogo je odluka na Upravnom vijeću ove bolnice koja je svako malo vijest zbog unutarnjih odnosa. Tvrdnje svoje zamjenice o mobingu ravnatelj Vinogradske negirao je više puta te je, kako je ranije rekao, bio dužan postupiti po zakonu i pravilniku kada je riječ o ovom incidentu proteklog prosinca.

U konačnici, na potezu je Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice u kojemu su, uz spomenutog državnog tajnika, još četiri člana. Prva redovna sjednica bit će sazvana, prema izjavi Tomislava Dulibića, ovaj mjesec.

Komentara 36

DO
domagoj1492
12:25 05.02.2020.

Ova baba je došla na foto session. Pogledajte te slike !!! A lik je slikan kao pijanac. Nevjerojatna manipulacija.

BH
Bunjevac=Hrvat
12:05 05.02.2020.

Ta Zadravecka mi se ne dopada.Bojim se da je ona izvor problema.

DU
Deleted user
12:52 05.02.2020.

Očito je veća lova u igri kad se toliko čerupaju.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije