Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE INDEKSA

Smirivanje panike na burzama: Države pogođene koronavirusom ublažuju šokove

Wall Street, burza
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
10.03.2020.
u 10:11

U Americi se očekuje da će FED dodatno smanjiti kamatne stope, a nove poticajne mjere najavila je i Europska središnja banka na sjednici zakazanoj za četvrtak.

Za razliku od crnog ponedjeljka koji je donio rekordni dnevni pad vrijednosti dionica na svim svjetskim burzama, u utorak dolazi do smirivanja panike, počev od Azije do Europe gdje je burzovno trgovanje počelo s povećanjem burzovnih indeksa između jedan i 5 posto. 

U utorak ujutro nafta je također povratila oko 7 posto izgubljene vrijednosti te joj se cijena kretala oko 37 dolara po barelu. U ponedjeljak je barel nafte završio s gubitkom od 25 posto.  

Današnja stabilizacija tržišta povezuje se i s očekivanjem dodatnih fiskalnih i monetarnih intervencija. U Americi se očekuje da će FED dodatno smanjiti kamatne stope, a nove poticajne mjere najavila je i Europska središnja banka na sjednici zakazanoj za četvrtak. 

Nova šefica ECB-a Christine Lagarde ne može, poput FED-a, puno učiniti preko kamata jer je glavna eurska stopa na nuli, no očekuje se dodatna likvidnost kako bi države pogođene koronavirusom lakše ublažile šokove. 

U ponedjeljak je reagirala i Hrvatska narodna banka prodajom 387 milijuna eura za 7,51 kuna, čime su smanjeni pritisci na slabljenje domaće valute koji su trajali proteklih dana. Prva je to intervencija središnje banke na strani prodaje deviza bankama od rujna 2015. godine.

Hrvatski burzovni indeks Crobex ponedjeljak je završio minusom od 10 posto, a utorak je počeo oporavkom indeksa oko 2,5 posto.

Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije