Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMILJANA SRNEC

Dobila 15 godina zatvora: 'Teško je primila presudu, nije bila u stanju govoriti'

Smiljana Srnec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/15
30.06.2020.
u 14:35

Jasminino tijelo pronađeno je zgrčeno 16. veljače prošle godine u starom Končarovu zamrzivaču koji je godinama stajao u hodniku obiteljske kuće u Palovcu

Smiljana Srnec (45) proglašena je krivom na Županijskom sudu u Varaždinu da je neutvrđenog dana tijekom ljeta 2000. godine u obiteljskoj kući u Palovcu, na adresi Nova 29, svojoj sestri Jasmini Dominić (23) tupotvrdim predmetom zadala najmanje pet snažnih udaraca po lijevoj strani glave. Osuđena je nepravomoćno na 15 godina zatvora.

Jasmina je umrla od višestrukih prijeloma kostiju svoda i baze lubanje s ozljedom mozga.

Produljen joj je istražni zatvor. Presudu je pročitao sudac Tomislav Brđanović.

– Nisam zadovoljan s presudom i uložit ćemo žalbu – rekao je Smiljanin branitelj Krešimir Golubić i rekao da nije Smiljana jedina živjela u kući, te da sudac nije obrazložio motiv. Nakon izricanja presude nije razgovarao sa Smiljanom jer nije bila u stanju razgovarati.

– Teško je primila presudu – dodao je.

Na temelju svih izvedenih dokaza sud je utvrdio da je Smiljana ubila sestru. Sudac je podsjetio da je Smiljanina kći Katarina Dominić-Srnec 15. veljače, kad su počeli prazniti škrinju, fotografirala sadržaj zamrzivača i slike poslala zaručniku Davidu Balentu, što navodi na zaključak da je sumnjala da je nešto čudno u škrinji.

Idući dan, 16. veljače, nastavili su prazniti škrinju i pronašli tijelo Jasmine Dominić. O tome su izvijestili Smiljanu Srnec koja je u tom trenutku bila u kupaonici. Klupko se počelo odmotavati. Smiljana je isti dan uhićena i od tada je u pritvoru.

VIDEO Suđenje Smiljani Srnec: Prvi put u javnosti prikazane su fotografije škrinje u kojoj je nađeno tijelo njezine sestre

U prijavi nestanka piše da su posljednji put Jasminu čuli u kolovozu 2000., a nakon toga nema dokaza da ju je itko vidio. Zato je i zaključeno da je ubijena u ljeto te godine, i to u kući u Palovcu, u kojoj se leš 19 godina nalazio u škrinji. Počinitelj je žrtvu skinuo i omotao. U kući je cijelo vrijeme boravila samo Smiljana, rekao je sudac. Otac Martin izbivao je iz kuće i radio na terenu kao tesar. Te je godine radio u Buzetu. Majka kontinuirano radi u Njemačkoj i povremeno je dolazila kući u Palovec. Smiljana je jedina govorila da je u kontaktu sa sestrom.

Otac Martin Jasmininu osobnu iskaznicu nakon prijave njezina nestanka donio je na policiju, a potom je policija u njezinoj sobi pronašla i putovnicu. Osobni dokumenti, pokazalo se, istekli su joj još u srpnju 2003., dakle dvije godine prije službene prijave njezina nestanka. Ponašanje Smiljane Srnec ukazuje na to da je jedina imala mogućnost, i vremensku i prostornu, ubiti sestru. Omatanje tijela provedeno je unutar kuće. Na vreći kojom je bilo omotano tijelo pronađen je i trag papilarnih linija otiska desnog palca Smiljane Srnec. Sakrila je tijelo u škrinju, stavila na njega smrznute namirnice i zalijepila poklopac. Ta se škrinja nije koristila, imali su još jednu, ali je bila uključena u struju. Stajala je u hodniku ispod stuba. Prema iskazu jednog svjedoka, Smiljana je bila nasilna prema tri godine mlađoj sestri.

Neistražena vlas koju je spomenula obrana nastala je nakon uzimanja uzroka za analizu nakon pronalaska tijela, pa se ne može govoriti o prikrivanju. Priče o tome tko je kome u obitelji lagao i tko je kakva osoba, nisu kazneno-procesno relevantne, rekao je sudac. Ne sudi se dojmu o Smiljani Srnec, kao ni o osobinama žrtve. Zatvoren je krug indicija da je ubila sestru koja je imala 23 godine.

Izrečena kazna od 15 godina maksimalna je prema Kaznenom zakonu iz 1997. godine koji je u vrijeme zločina bio na snazi. Može se govoriti i o podmuklom načinu usmrćenja, rekao je sudac. U kaznu se uračunava i boravak u istražnom zatvoru. Smiljana je tijekom izricanja kazne i izlaska iz sudnice plakala i odmahivala glavom.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar rubinet
rubinet
14:55 30.06.2020.

Cijeli je slučaj vrlo čudan. Toliko godina prošlo ,a nitko nije otvorio zamrzivač !? Nisu se zapitali gdje im je nestala kći,sestra ?

MA
Maui
16:10 30.06.2020.

Zatvoreni krug indicija u ovom je slučaju na jaaako staklenim nožicama i ne treba čuditi ako Vrhovni sud drukčije sagleda dokaze, odnosno nedostatak istih.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
16:30 30.06.2020.

U anglosaksonskom pravnom sustavu, optužnica bi glatko pala, jer tužiteljstvo nije dokazalo da je Smiljana ubila sestru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije