Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTISTRESNI ZAKON

Smije li vam šef nakon posla poslati e-mail?

Ured
Foto: Thinkstock
09.09.2014.
u 16:20

Njemačka najavila zabranu poslovnih online kontakata izvan radnog vremena, Hrvatima takva ideja zanimljiva

Koliko vam se puta dogodilo da vam šef i nakon radnog dana putem maila zada novi radni zadatak? Ili da očekuje od vas da ste dostupni i nakon odlaska s posla pa se i naljuti na vas ako mu se ne javite sa slobodnog vikenda ili u kasnim večernjim satima?

Svakodnevne situacije

U današnjem poslovnom svijetu gdje sve više radnika ima poslovne mobitele i prijenosna računala takve su situacije postale gotovo svakodnevne. A sve veća poslovna nesigurnost, sve više nezaposlenih na burzi radnicima tjera strah u kosti pa i pristaju na nove radne uvjete. U Njemačkoj su ipak odlučili imati sretne i zadovoljne radnike. Njihova ministrica zapošljavanja Andrea Nahles predložila je donošenje svojevrsnog “antistresnog zakona” koji bi branio poslovne online kontakte izvan radnog vremena u što bi bili uključeni i e-mailovi. A još otprije poslodavci u Njemačkoj imaju zabranu kontaktiranja radnika za vrijeme praznika. Osim toga, neke njemačke velike kompanije, poput Volkswagena i BMW-a, već su i prije uvele pravilo ne-zvanja djelatnika nakon radnog vremena. I iako naši radnici, za razliku od njemačkih, o takvim uvjetima mogu samo sanjati, većina naših sugovornika rado bi da i u Hrvatskoj postoji slična inicijativa.

– Danas se podrazumijeva da je u ovom suvremenom svijetu radnik uvijek dostupan. Gotovo da i nema više pravo na svoju privatnost. Nije pitanje samo računala i poslanih e-mailova. Šefovi zovu i na mobitel izvan radnog vremena i zaposleni im u svakom trenutku moraju biti na raspolaganju. Više se radnici ne osjećaju slobodno, nisu opušteni jer znaju da im u svakom trenutku može zazvoniti telefon – kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Svjestan je, kaže, da neka zanimanja i neki poslovi zahtijevaju veću dostupnost, no i takve ljude u konačnici treba zaštititi od pretjeranog rada i od toga da im život ovisi o tome hoće li ih netko nazvati ili ne s posla.

Da je dostupnost radnika u zadnje vrijeme postala veliki problem i u Hrvatskoj, upozorava i predsjednica udruge Mobbing Jadranka Apostolovski.

– Često imamo takve slučajeve. To je problem pogotovo u velikim kompanijama, posebice među visokim menadžmentom, bez obzira na to radi li se o privatnoj ili državnoj tvrtki. Ljudi iz straha za egzistenciju i od gubitka posla i malog tržišta pristaju na sve. U početku misle da su s mobitelom i računalom dobili bingo, a poslije shvate da to nije beneficija, nego zadiranje u privatnost – kaže Apostolovski. Da je inicijativa zanimljiva i da o njoj valja dobro raspraviti, smatra i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Vrijeme globalizacije

No bez izuzetaka je, dodaje, nemoguće zakonski normirati komunikaciju sa zaposlenicima jer mnoge struke i pozicije ni nemaju radno vrijeme.

– Kad bi se poštovalo lokalno radno vrijeme, ne bismo mogli raditi s SAD-om ili Indijom jer ne bismo mogli ni komunicirati, a u vrijeme globalizacije nužno je raditi sa svijetom – kaže Majetić.

Ključne riječi

Komentara 5

ST
stefj
20:21 09.09.2014.

Bez veze, ako čovjek ima managerski ugovor, onda zapravo i nema radno vrijeme, a ako je "običan" zaposlenik onda nije obavezan čitati emailove izvan posla. Ne vidim tu nikakav problem... što će se zapravo dogoditi? Šef će si podesiti email da emailove automatski pošalje početkom radnog vremena, tako da će zaposlenik opet dobiti istu količinu posla...

DU
Deleted user
19:21 09.09.2014.

Samo menadžeri, koji imaju aute na 24 sata i na isti način mobitele i laptope, pa im je iplaća odgovarajuća, mogu biti mejlani izvan radnog vremena. Sve ostalo je mobing koji provode nesposobni rukovoditelji na nižim razinama jer nisu u stanju sami rješiti dobivene zadatke. Pa treba donjeti zakon

PO
portugisac
08:10 10.09.2014.

To je prijedlog ali u Hrvatskoj odmah prihvaćen kao gotova stvar. U Njemačkoj to sigurno ne će proči a to ionako jako malo veze ima baš sa radnikom. Rijetko će se desiti da će šef baš "radnika" pozvati.Večinom se tu radi o organizaciji, komercijali i slično.Ili pozove sekretaricu da kuda je zametnula neki dopisi koji hitno treba a to sigurno nije ometanje slobode. Našima u Hrvatskoj taj zakon bi se strašno svidio jer ionako kroz dan jedva nešto rade pa da ih se još ometa izvan radnoga vremena. Za razliku, u Njemačkoj se stvarno radi pa ovaj članak kod nas ispada smiješan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije