Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hep protiv sinčića

Živi zid optužen da potiče na krađu i anarhiju, sindikalci prijete obračunom

Živi zid,Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
09.06.2015.
u 08:12

Dragan Zelić (GONG): Ukidanje stranke bilo bi preradikalna kazna, ali pazite kome dajete svoj glas

Hrvatska elektroprivreda podnijela je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Živog zida i nepoznate osobe koja je neplatišu struje priključila na mrežu, što se vidi na snimci koju je ta stranka objavila na internetu.

Kazne do 50.000 kuna

Kopiju prijave proslijedili su i Ravnateljstvu policije, kaže glasnogovornica HEP-a Lidija Džaja Moharić. I u ostalim slučajevima u kojima je Živi zid "vratio" struju potrošačima HEP će postupiti jednako. Kazne za nelegalno priključenje na mrežu iznose od 5000 do 50.000 kuna.

Supredsjednik Živog zida Ivan Pernar za kaznenu prijavu ne zna, ali kaže da je sramota što HEP toliko preplaćuje struju i što unatoč dvije milijarde kuna dobiti iskapča struju sirotinji i u svojoj oholosti ljudima prijeti i kaznenim progonom.

– Pred zakonom smo svi jednaki, nitko ne može biti iznad. Ako se Živi zid sada ovako ponaša, ako budu participirali u vlasti, ponašat će se kao uzurpatori – komentira odvjetnik Branko Šerić akcije Živog zida, političke stranke koja posljednjih dana ljudima slabijeg imovnog stanja "vraća" struju i vodu.

Odvjetnik Šerić kaže da su namjere Živog zida dobre, no to nije opravdanje za način na koji ih provode.

– I put u pakao popločan je dobrim namjerama – dodaje.

Branko Šerić smatra da bi bilo preradikalno da Ustavni sud zabrani Živi zid kao političku stranku. On vjeruje da će glasači prepoznati kamo vode aktivnosti Živog zida i da im zbog toga i neće omogućiti da postanu parlamentarna stranka.

– Nekoć su ljudi imali pravo na vodu i vatru, a u modernim društvima vatru je zamijenila energija. To bi pravo građanima u potrebi, kao i pravo na hranu, država morala regulirati zakonima – kaže odvjetnik Šerić.

Da je ukidanje stranke preradikalna kazna, smatra i Dragan Zelić iz Gonga.

– Za takav potez njihovo djelovanje trebalo bi se kositi s ustavnopravnim poretkom, a to ovdje nije slučaj. S druge strane zakoni za sve moraju biti jednaki i institucije trebaju sankcionirati Živi zid kao što bi i druge u takvim slučajevima – kaže Zelić. Dodaje i kako se nada da će birači paziti kome daju svoj glas na izborima.

U HEP-u smatraju da Živi zid priključivanjem dužnika na mrežu krši Zakon o energiji, ali i uništava imovinu HEP-a te dovodi u opasnost ljudske živote.

Raskrinkati i Bandića

Na akcije Živog zida reagirao je i strukovni sindikat radnika HEP-a koji se pita otkud toj stranci pravo da krade od HEP-a te da potiče druge na krađu i anarhiju. Sindikalisti savjetuju Živom zidu, čije su vodstvo prozvali lopovima, da svoje članstvo ne čini ekshibicionistima jer će ih sljedeći put dočekati i pokazati im što misle o onima koji ih nazivaju uhljebima.

Živi zid jučer je najavio da će "raskrinkati" i Milana Bandića te način na koji Zagrebački holding zatvara građanima pitku vodu.

>>Aktivisti Živog zida dužnicima ilegalno priključivali vodu

>>Živi zid ilegalno uključuje struju dužnicima

Komentara 175

CH
Challenger
08:27 09.06.2015.

Kradu od HEP-a? HEP je poskupio struju a razlog je bio visoke cijene goriva! Gorivu je pala cijena ali HEP nije spustio cijenu nego su velikodušno svojim radnicima počeli dijeliti viškove!!! Nisam siguran ko koga krade? Građani HEP ili HEP građane???

DU
Deleted user
08:31 09.06.2015.

Ljudskim resursima upravlja HNS-ova veterinarka a odmaralištima HNS-ova šnajderica. E moj Zoki kome si dao HEP.

ZL
Zlatko1947
08:41 09.06.2015.

Tko e taj HEP?. Njihova struja? Njihovi uređaji. Hej . Pa mi građani smo se to izgradili i sada nas neki HEP dere ko majmune a mi pravi vlasnici šutimo. Kao i za sve drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije