Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U akciji Bankomat uhićeni vlasnici projekta vrijednog 150 milijuna eura

Šmidhen se neće obnoviti jer je vlasnik završio u Remetincu

smidhen
arhiva vl
22.02.2010.
u 11:06

HFP i Samobor dali su tvrtki Fantazija projekt pravo da idućih 50 godina raspolaže zemljištem od oko 200.000 kvadrata, no gradnja još nije počela.

Veliki projekt obnove nekad popularnog kupališta Šmidhen u Samoboru, na mjestu kojega su trebali biti sagrađeni vodeni i zabavni park, propao je nakon što su u akciji Bankomat uhićeni Boris Šimunić i Slaven Čolak, njegovi idejni začetnici. Šimunić je uhićen jer je od Hrvatske poštanske banke bez jamstva dobio kredit od 53 milijuna kuna, a Čolak jer je čelnike banke poticao na zloporabu položaja.

Da je investicija vrijedna 150 milijuna eura bila osuđena na propast, iščitava se iz dokumenata koje posjeduje Večernji list. Ne postoji dokument koji jamči da Fantazija, tvrtka koju su osnovali, ima novac za investiciju, a odlukom Vlade, Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i grad Samobor ugovorima iz 2007. i 2008. dali su Fantazija projektu pravo da idućih 50 godina, bez njihove suglasnosti, zemljištem od oko 200.000 metara četvornih raspolažu kao da je njezino. Dopušteno im je da ga koriste kao jamstvo i na njega stave hipoteku. HFP im je dopustio i da projekt na svoju ruku mogu prenijeti na treću osobu. Samobor je pak ugradio klauzulu da ih za to moraju tražiti suglasnost. Time je dana mogućnost da projekt Šmidhen završi kao i projekt Otok znanja – da propadne i da ga Fantazija preproda.

HFP, u kojemu je od 2008. novo vodstvo na čelu s Vedranom Duvnjakom, radi reviziju i ispituje mogućnosti raskida ugovora s Fantazija projektom. Sumnjivo im je što investitor još nije ni započeo radove, a prema početnom ugovoru, projekt je trebao biti gotov u travnju ove godine. Aneksom im je rok produljen za još godinu dana, a Fantazija je prošle godine tražila još jedno produljenje, no HFP ih je odbio i zatražio reviziju. Jedino osigurano sredstvo za projekt bio je kredit Hrvatske poštanske banke koji je dobio Šimunić (zbog čega je pod istragom). Tim kreditom od 33,6 milijuna kuna Šimunić je kupio zgrade koje čine 24 posto Šmidhena. Poslije ih je prebacio na Fantazija projekt koji je s HFP-om sklopio ugovor o pravu građenja na ostalih 74 posto zemljišta. Na još oko 68.000 četvornih metara pravo građenja dao im je Grad Samobor. No iako je ugovor potpisan s Fantazija projektom, u zemljišnim knjigama su kao nositelji tog prava uknjižene tvrtke kćeri Fantazija sport i Fantazija zabavni park. Fantazija projekt obvezao se da će godišnje HFP-u plaćati kunu po četvornom metru, a Samoboru 1,35 kuna za četvorni metar.

Komentara 4

OB
-obrisani-
11:24 22.02.2010.

Htvatska bajka!!!

SC
Shiny Coward
11:55 22.02.2010.

Jedino što Siniša Grgić sa otoka znanja nije u Remetincu nego se bahati po HRT-u. Kadrovira, namješta, prodaje i sl.

UK
Ugo Kajvez
11:50 22.02.2010.

Nemože biti lihvar vlasnik NIČEG što je u javnom društvenom interesu. Treba mu oduzeti sva prava jer se bavi lihvarstvom. To se zakonom može urediti i pokrenuti novi natječaj .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije