Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarstvo

Smanjite cijene energenata i vode za najmanje deset posto!

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 08.01.09.., Cakovec, Hrvatska-  Cakovecki mlinovi Photo: Milivoj Kuhar/Vecernji list'
'Milivoj Kuhar/Vecernji list'
04.02.2011.
u 13:58

Premijerku Jadranku Kosor i ministra gospodarstva Đuru Popijača Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije javno će pozvati da dođu u Međimurje i sastanu se s gospodarstvenicima

Premijerku Jadranku Kosor i ministra gospodarstva Đuru Popijača Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije javno će preko medija pozvati da dođu u Međimurje i sastanu se s gospodarstvenicima!

- Nakon bezuspješnih pokušaja da ih se dovede u Međimurje, predloženo je da se umjesto moljakanja uputi javni poziv jer je stanje postalo neodrživo - kaže član GSV-a Franjo Veble.

GSV je svim gradovima i općinama u rujnu prošle godine poslao dopis u kojem se stanje i trendovi u Međimurskoj županiji ocjenjuju vrlo zabrinjavajućim s mogućnošću gubitka većeg broja radnih mjesta, smanjenja radničkih prava i pogoršanja općeg socijalnog stanja u županiji.

- Apeli nisu urodili plodom, a nisu naišli ni na potrebnu reakciju javnosti, iako se svakim danom stanje pogoršava - istaknuli su predstavnici poslodavaca Stjepan Varga iz Čakovečkih mlinova, Vladimir Mesarić iz Vajde, Ivan Senčar iz Euro-unita, Terezija Božek iz Tegre i Josip Švenda iz Teama.

Od gradova, općina i javnih komunalnih tvrtki traže da smanje sve pristojbe, takse i ostale naknade za gospodarstvo za najmanje 10 posto u 2011. godini, da za isti postotak smanje cijenu energenata i vode, produlje valutu za sve ispostavljene račune za gospodarstvo na 90 dana i otpišu sve kamate po računima za gospodarstvo s valutacijom kraćom od 90 dana za prošlu godinu.

 - Županijskom čelništvu predlažemo formiranje stalne mješovite komisije sastavljene od predstavnika lokalne politike i gospodarstvo koja će pratiti i usklađivati cijene svih proizvoda, roba i usluga koje ne spadaju u realni sektor - ističu poslodavci.

Ogorčeni su što gradovi i općine nisu dali nikakav odgovor GSV-u, iako ovise o gospodarstvu, a ni javna poduzeća nisu učinila ništa da pomognu gospodarstvenicima. Nisu provedene mjere racionalizacije, a manjkove u prihodima nadoknađuju povećanjem cijena, upozoravaju poslodavci.

Ključne riječi

Komentara 2

OM
omer
23:53 05.02.2011.

Naivci, još čete dobiti harač, samo možete sanjati povlastice od vlade.

Avatar nekakav
nekakav
08:38 06.02.2011.

da, treba otpisati sve kamate, možda i dugove. ako nafta bude 140 dolara, nek kod nas cijena benzina bude 4 kune. smanjimo poreze i prireze. jer će to rasteretiti gospodarstvo, koje stalno skriva prihode, pola poslovanja je na crno. i ostavimo državu bez prebijene pare, pa nam onda počnu štucati penzići, radi njih trgovina i farmaceuti, posredno i ostatak gospodarstva, i na kraju krah.. da, od države ćemo tražiti jako puno, a izvore ćemo zatvoriti.. zašto bi voda bila jeftina? zato jer se moramo svaki dan kupati?! čovjek nije rib,a ili žaba, pa da živi u vodi. naravno, ovisi o poslu, u ljevaonici se 3 puta treba kupati. ali jedna službenica baš i ne. kolko afrikanci u onoj vrućini vode potroše dnevno? mi više potrošimo samo za pranje jedne čaše. štednja? ajmo krenut od sebe. jako smo rastrošno društvo i ja ne vidim razloga za nastaviti tako i dalje. ej, ovo sa kupanjem je primjer moguće uštede. zar vam nije bedasto dnevno 200 litara vode potrošiti na kupanje i zahod? ako vam nije, onda morate znati da ima ljudi koji vaš posao smatraju najlakšim na svijetu, bilo da je riječ o ovjeri ugovora, rad na šalteru banke, ili berba jabuka. i da zato plaće trebaju biti male. zašto bi se cijene usklađivale?! jedna krčma ima lijepu konobaricu, i ima skupu pijaču. druga ima staru krezubu babu, i napol jeftinu. po meni sve je u redu. piva nije piva, ovisi gdje i s kim je piješ. u prvom slučaju si faca, i drugom alkoholičar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije