Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisegnuli ročnici

Služenje domovini jedna je od najtežih, ali i najcjenjenijih zadaća

Požega: Svečana prisega 25. naraštaja dragovoljnih ročnika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/9
18.05.2019.
u 15:28

Na vjernost domovini prisegnula su 162 ročnika, među kojima i 29 djevojaka

U vojarni 123. brigade HV-a u Požegi danas (subota) je u nazočnosti velikog broj ljudi, rodbine i prijatelja, svečano prisegnuo 25. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Na vjernost domovini prisegnula su 162 ročnika, među kojima i 29 djevojaka. Temeljna vojna obuka traje osam tjedana, a sastoji se od prilagodbe ročnika i njihova postupnog uvođenja u šire vojno okružje. Provodi se u vojarni u Požegi, na logističkom vježbalištu Glavica te na strelištu u Novom Selu u terenskim uvjetima. Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz različitih programskih područja kao što su rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba i drugo. 

- U današnjem svijetu punom kriza i izazova razvijamo Hrvatsku vojsku kako bi u svakom trenutku bila spremna i sposobna zaštititi hrvatske nacionalne interese te zajedno sa saveznicima i partnerima doprinositi miru i stabilnosti u svijetu. Naša Hrvatska vojska i dalje će se nastaviti razvijati prožeta domoljubljem i pobjedničkim duhom koji smo stekli u Domovinskom ratu, kao i iskustvima stečenim u provedbi međunarodnih operacija, misija, vježbi i drugih aktivnosti - poručio je general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. On je izrazio je zadovoljstvo stalnom zainteresiranošću mladih za dragovoljno vojno osposobljavanje i za vojni poziv. 

- Uvjeren sam da će neki od vas prihvatiti izazov i postati hrvatski vojnici. Služenje domovini i očuvanje njezinih interesa diljem svijeta kroz vojnu službu jedna je od najtežih, ali i najčasnijih i najcjenjenijih zadaća – istaknuo je Šundov.

Među ročnicima 25. naraštaja obuku po skraćenom programu provode i  trojica vrhunskih sportaša, gimnastičar Tin Srbić i atletičar Stipe Žunić te jedriličar Mihovil Fantela, kao i dvoje kandidata za časnike zdravstvene službe. Od početka uvođenja dragovoljnog roka osposobljavanja 2008. godine zaključno s 24. naraštajem obuku je završilo 8.163 dragovoljnih ročnika, od kojih 1.003 ročnice. 
Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Odlukom ministra obrane od 10. siječnja, i ove godine na dragovoljno vojno osposobljavanje uputit će se tri redovna uputna roka po standardnom programu te pet uputnih rokova po skraćenom programu prilagođenom za vrhunske sportaše i doktore medicine te vojne specijaliste i stipendist.

Svečana prisega 25. naraštaja dragovoljnih ročnika​

Ključne riječi

Komentara 4

BO
bolnaistina
18:28 18.05.2019.

To znamo mi branitelji, bilo je teško, bilo je pogibeljno, ali isplatilo se, sad smo ponosno, iako nas mnogi prljaju, ali znamo i koji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije