Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODNOSI DVIJU DRŽAVA

Slučaj Zsolta Hernadija stvar je pravosuđa, a ne politike

Zsolt Hernadi
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
22.11.2016.
u 19:17

Odnosi dviju država su od velike podrške Mađarske za vrijeme Domovinskog rata i posebno pri kraju pregovora za članstvo u EU, kad je i tamošnji premijer Viktor Orbán odigrao jednu od ključnih uloga, posljednjih bili godina u silaznoj putanji.

Hrvatska inzistira na nastavku arbitraže u slučaju Ine i MOL-a, no odnosi Hrvatske i Mađarske moraju se razvijati i uz taj spor. Također, slučaj predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija je stvar pravosuđa, a ne politike. Tako glase glavne teze iznesene koje je hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier iznio nakon sastanka s mađarskim kolegom Péterom Szijjártóm u Budimpešti.

– Ne treba zatvarati oči: postoji spor između hrvatske države i MOL-a i on je negativno utjecao na odnose država. Stav je hrvatske Vlade da se taj spor rješava nastavkom arbitraže. No mi želimo promijeniti tu logiku i razvijati odnose Hrvatske i Mađarske jer postoji i život nakon arbitraže – kazao je Stier.

Odnosi dviju država su od velike podrške Mađarske za vrijeme Domovinskog rata i posebno pri kraju pregovora za članstvo u EU, kad je i tamošnji premijer Viktor Orbán odigrao jednu od ključnih uloga, posljednjih bili godina u silaznoj putanji. Spor oko Ine, optužnica protiv Hernadija kojim ga se tereti za davanje mita Ivi Sanaderu, a potom i odnosi s Vladom Zorana Milanovića te su odnose gurnuli na dno.

Prvi susret dvojice ministara rezultirao je ambicioznim planovima.

Početkom 2017. održat će se sjednica mješovitog vladina odbora, prva od 2014. godine. Već su ustanovili veliki broj tema, a među njima je i projekt hrvatske vlade o gradnji plutajućeg terminala za ukapljeni plin.

– Nama je važna energetska sigurnost i diversifikacija izvora energija – kazao je Stier te u to, kontekstu spomenuo interkonekciju plinovoda. Naime, Mađari inzistiraju da se na plinovodu omogući protok plina u oba smjera. – Za to se trebaju postići tehnički uvjeti, a cijena je jedan od elemenata. No politička volja postoji – dodao je Stier.

Dvojica ministara dogovorila su se da će zajedno posjetiti BiH i zajedno raditi da BiH ispuni sve kriterije i ostane na putu euroatlantskih integracija. Što se tiče migrantske krize, postoji zajedničko razumijevanje da se vanjske granice EU moraju štititi.

>> Hernadijev odvjetnik: Na Interpolovu odluku nije moguća žalba

>> Interpol odbio obnoviti tjeralicu protiv Zsolta Hernadija

Komentara 1

Avatar istina007
istina007
19:42 22.11.2016.

Pa da u domovinsku ratu mađarska je puno pomagao hrvatsku hrvatska je od mađarske dobio i oružje i municiju. Kada su mađari postavili ogradu hrvatski političari svi pljuli na mađarsku jel bio tako??? Mađarska je oštro kritikovao Sloveniju kada nije dao zeleno svetlo Hrvatsku za ulazak u EU, a odnosi su pogoršovali kada je oštro kritikovao Hrvatsku što je blokirao Srbiju za članstvo u EU. Srbija i Mađarska sada ima bolje odnose nego ikad i nema ni problem ovde da imaš dvojno državjanstvo. Ja slušam i mađarski vest na tv pa i one govire nikad slabije odnose sa Hrvatskom nisu imali mađari nego sad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije