Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podmićivanje sudaca

Slučaj Glavaš: USKOK istražuje Tadića i još četiri osobe

tadić (1)
Krunoslav Petrić/PIXSELL
18.10.2010.
u 15:17

"Mozak" operacije bio je, po tome, Drago Tadić. Cilj im je bio pronaći osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce Vrhovnog suda.

Zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš, USKOK je otvorio istragu protiv direktora Osijek Koteksa Drage Tadića, njegove supruge Božice, splitskog poduzetnika Srećka Jurišića, urednice u Glasu Slavonije Sanje Marketić i HDSSB-ova saborskog zastupnika Ivana Drmića. Marketić i Drmića sumnjiči se i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

"Mozak" operacije bio je, po tome, Drago Tadić. Cilj im je bio pronaći osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce Vrhovnog suda kako bi odnijeli povoljniju presudu njihovu prijatelju Branimiru Glavašu. Tadić i Jurišić najprije su kontaktirali s više osoba kako bi se raspitali u kojem je stanju predmet jer se upravo tada odlučivalo o žalbama na presudu. Podsjetimo, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prijavio je da je 14. srpnja Tadić pokušao s njim “neprimjereno” razgovarati o Glavaševu procesu.

Tadić je idućeg dana od jednog poduzetnika u Zagrebu dobio 50.000 eura. Taj je novac, sumnja se, potom preuzeo Jurišić kako bi ga dalje proslijedio zasad nepoznatoj osobi. Šest dana kasnije, po Tadićevim uputama i uz posredovanje njegove supruge Božice, organiziran je sastanak u jednom zagrebačkom kafiću. Jurišić je tada dao zadatak Sanji Marketić i Drmiću da do 23. srpnja prikupe 70.000 eura, na što su oni pristali i nabavili po 35.000 eura. Jurišić je novac dobio na ruke u dogovorenom roku, trebao ga je dva dana kasnije uručiti  zasad nepoznatoj osobi radi utjecaja na suce. No, to se nije dogodilo jer su se Marketić i Drmić odlučili povući iz "projekta", o čemu su obavijestili ostatak ekipe. Njih su se dvoje potom uputili u PU osječko-baranjsku i prijavili da su žrtve prijevare, no priča im nije bila vjerodostojna.

- Nemam što komentirati, istraga je tajna i kazneno sam odgovoran ako bilo što kažem. Sve što sam imao rekao sam policiji 24. srpnja – kratko nam je kazao Drmić. Direktor Tadić nije pak bio raspoložen za razgovor s medijima, samo je kratko poručio da ga zbog toga više ne zovemo.

Pod lupom istražitelja Tadićeva su kuća i tvrtka bili 1. listopada, kada mu je policija pokucala na vrata već oko 6.30 sati, a zadržali su se sve do popodneva. Tada su pretraženi i stanovi ostalih aktera afere.

Komentara 39

BR
bronzi
17:50 18.10.2010.

...čuo sam od drugi ljudi da su mu djeca dobra

OB
-obrisani-
17:56 18.10.2010.

18.10.2010. u 17:54h žico je napisao/la: pogotovo ako si iz belog brda

BR
bronzi
17:19 18.10.2010.

.....pogledajte večeras latinicu da čujete kako tadić priznaje da je najkorumpirani tip koji je ikad živio u osijeku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije