Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostaje u pritvoru

Slučaj Bandić: 1 optužnica, 2 istrage

Milan Bandić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
20.03.2015.
u 08:04

Obrana smatra da je Bandiću povrijeđeno pravo na pravedno suđenje jer nisu mogli ispitati Vidu Demarin, no vijeće im nije dalo za pravo

Milanu Bandiću nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje jer to što njegovi branitelji u najnovijoj istrazi protiv Bandića nisu imali priliku ispitati svjedokinju Vidu Demarin nije odlučno u ovoj fazi pretkaznenog postupka.

Mjesec dana pritvora

Isto tako činjenica da istraga, koja je protiv Bandića pokrenuta zbog sumnje da je pokušao utjecati na V. Demarin, nije postala pravomoćna, nije odlučna kako bi se utvrdilo postoji li osnovana sumnja da je Bandić prekršio uvjete jamstva, zbog čega se ponovo našao u Remetincu te zbog čega je ostao bez 15 milijuna kuna jamčevine.

Argumenti su to s kojima je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu odbilo žalbe Krešimira Krsnika i Marijana Hanžekovića, Bandićevih branitelja, koji su se žalili na odluku suca istrage da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Drugim riječima, odluka o Bandićevu pritvoru postala je pravomoćna i on će u Remetincu ostati najmanje do 10. travnja s obzirom na to da mu je određen jednomjesečni pritvor. Kada istekne mjesec dana, USKOK može tražiti produljenje istražnog zatvora, što će vrlo vjerojatno i učiniti. Naime, sve da se u sljedećih mjesec dana i ispita preostalih stotinjak svjedoka, ne treba smetnuti s uma i činjenicu da je Bandiću pritvor određen i zbog opasnosti od ponavljanja djela. A prema stavu USKOK-a, koji je ovim odlukama prihvatio i sud, opasnost da Bandić ponovi djelo postoji sve dok je gradonačelnik. Za Bandića ova sudska odluka znači da bi u Remetincu mogao ostati ne samo dok se ne ispitaju svi svjedoci već i dok je gradonačelnik. U sličnoj je situaciji bila i Marina Lovrić Merzel, koja je iz Remetinca izašla nakon što je dala ostavku, čime je prema stavu i USKOK-a i suda prestala postojati opasnost da bi mogla ponovno počiniti djelo. Ono što je posebno nezgodno za Bandića jest i činjenica da je ostao bez jamčevine od 15 milijuna kuna, što će završiti u proračunu. Kako su odluke suda o istražnom zatvoru i oduzimanju jamčevine postale pravomoćne, njegovi odvjetnici pobijati ih mogu jedino podizanjem još jedne ustavne tužbe.

U međuvremenu, Bandićevi se pravosudni problemi umnožavaju pa će se tako danas odlučivati o pravomoćnosti optužnice u slučaju štandovi.

Optužen i Lovrić

Uz Bandića su optuženi i Ivica Lovrić te Zdenka Palac, a ako sud potvrdi optužnicu, prvo suđenje Bandiću moglo bi početi za mjesec, dva. Istovremeno, osim Bandića, na meti istražitelja je i sve više njegovih suradnika. Ovaj tjedan pokrenuta je istraga zbog zamjene zemljišta, pod povećalom istražitelja već su se našli poslovi grada Zagreba s Cibonom, Bundekfestom, gradskom rasvjetom... Iz svega toga može se zaključiti da institucije, na koje se Bandić godinama pozivao mantrom da trebaju raditi svoj posao, taj posao sada i rade. Kako će to sve u konačnici završiti za Bandića, vidjet će se kada se na sudu "sukobe" argumenti tužiteljstva s argumentima njegove obrane. 

>> Bandić ostaje u pritvoru. Ostao bez 15 mil. kn jamčevine 

>> Dok Bandić ne odluči drukčije, Švaljek obnaša dužnost gradonačelnika

Komentara 45

DD
ddh
09:00 20.03.2015.

Sve ovo je samo igrokaz za javnost. UDBA, a USKOK je u stvari UDBA, sa komunistickim medijima su Bandica vec osudili, kazna je izrecena i presuda napisana. A napisana je, odnosno odredjeni je na Iblerovom trgu i treba je jos samo sa jednim "pro forma" procesom pred sudom potvrditi i procitati. Odatle dolazi i do toga, da se odluke suda prvo objavljuju u medijima, pa tek onda od suda daju javnosti i na kraju optuzeniku. A to, da se istrage vode i zapocinju protiv puno Bandicevih suradnika (Svi od reda bivsi ili jos uvijek i sadasnji clanovi i clanice SDP-a) je rezultat toga, da su se ti okrenuti protiv Milanovica, a dijelom i proziv SDP-a. Jer da je Bandic ostao u SDP-u odnosno, da se nije protiv volje velikog vodje kandidirao za predsednika, on i njegovo drustvo bi mogli i dalje nesmetano raditi to sto su komunisti uvijek radili i sto i danas rade. Krasti, otimati i biti korumpirani do bezkraja. Ali tko im je kriv, da su se suprostavili Milanovicu i partiji.

VU
vucko
09:21 20.03.2015.

Ne zivim u Hrvatskoj ali pomno i svakog dana citam hrvatsku tiskovinu pa tako i slucaj " jos" gradonacelnioka Milana Bandica.Dobivam osjecaj da se Bandica zele rijesitri danasnji premjer i Milanovic i koalicijska vlada. Nalazimo se u izbornoj godini ai a znamo da se Bandic rastao sa svojom strankom SDP ,a danasnja hrvatska vlada dobro zna ako Bandic ostaje u politici onda SDP i koalicijska vlada gubi iduce parlamentarne izbore, ne samo u Zagrebu vec i u cijeloj Hrvatsko Proslo je vec 3 god. a premjer izjavljuje da je prve 3 god. bio "suzdrzan" sto bi to znacilo prosudite sami.Poslijedne izbore dobio je pod motom 21 tocaka sta ce se promjeniti u Hrvatskoj ,u gospodarstvu i politici ,a toga je bilo veoma malo. Sto se tice grada Zagreba,gdje dolazim 3-4 puta godisnje i uvijek kad dodjem sam ugodno iznenadjen ,jer uvijek pronalazim nesto novo izgradjeno i grad zivi i sve vise djeluje kao hrvatska metropola. Istina je da je zivotni standard pao i da gradjani imaju sve manje kuna u djepu,ali Zagreb se gradi i postaje sve lijepsi.Ako je Bandic za to kriv neka mu sud to dokaze a ne vladina politika.Sve vise dobiva se utisak da je Bandicevih 15 miliona Kuna bio potez za punjenje drzavnog proracuna i ako je taj iznos ostvarten na teritoriju grada Zagreba ,gdje i pripada. Zna se i vidi se da Koalicijska i gradska vlada sve vise namjesta svoje ljude na kljucne polozeje ne samo u Zagrebu vec u citavoj Hrvatskoj sto nije bas neki demokratski nacin vladavine ali sluzi svrsi.

DU
Deleted user
08:29 20.03.2015.

Istraga je svakao dokazala da su Gospodin Bandic i njegovi suradnici sa raznoraznim malverzacijama povecali zemljisnu povrsinu Grada Zagreba otprilike kao sto je vjerojatno citava Ruska Federacija. Bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije