Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arbitražna presuda

Slovensko MVP bez komentara o Junckerovu navodnom ignoriranju pravnih savjeta

Juncker
VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
15.09.2018.
u 11:50

Juncker je, iako je u početku podržao primjenu arbitražne presude koja je Sloveniji dodijelila većinu Savudrijske vale i kontaktnu točku s međunarodnim vodama, na kraju zauzeo neutralan stav i pitanje proglasio bilateralnim, iako od važnosti za Europsku uniju i regiju.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u subotu nije željelo komentirati članak njemačkog Spiegela prema kojemu se predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker oglušio o mišljenje pravne službe komisije da Bruxelles mora stati na stranu Slovenije u sporu s Hrvatskom oko provođenja arbitražne presude, navodi Slovenska tiskovna agencija STA.

"Medijske napise ne komentiramo, a Slovenija je privržena poštovanju vladavine prava i odluka međunarodnih sudova. Vjerujemo da to stajalište s nama dijeli i Europska komisija", naveli su u vezi s člankom Spiegelova dopisnika iz Bruxellesa u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova koje vodi donedavni premijer Miro Cerar.

Po njemačkom listu Juncker je, iako je u početku podržao primjenu arbitražne presude koja je Sloveniji dodijelila većinu Savudrijske vale i kontaktnu točku s međunarodnim vodama, na kraju zauzeo neutralan stav i pitanje proglasio bilateralnim, iako od važnosti za Europsku uniju i regiju. 

Spiegel je, navodi STA, objavio mišljenje pravne službe Europske komisije u kojemu se potvrđuju slovenski navodi da je arbitražna presuda obvezujuća i za Hrvatsku, da ona nije pravovaljano istupila iz arbitraže te da se je i Europska komisija trebala pridružiti slovenskoj tužbi pred sudom EU-a u Luksemburgu u kojoj Slovenija nastoji dokazati da neprovođenje arbitražne odluke znači hrvatsko kršenje europske pravne stečevine.

Hrvatska to negira i arbitražni postupak zbog postupanja Slovenije tijekom arbitriranja smatra nepovratno kompromitiranim procesom.

Obveza poštovanja arbitražne presude ili odluke proizlazi iz poštovanja pravnih načela o presuđenim predmetima i poštivanju ugovora, naglasila je u svom do sada neobjavljenom spisu pravna služba Komisije, prema Spiegelu.

Komentara 24

I1
ing-12345
12:01 15.09.2018.

Potkupljivanjem arbitara u arbitražnom postupku Slovenija je napala svjetski pravni poredak i zato je NSA dostavila Hrvatskoj snimke tih telefonskih razgovora. I to je jedini razlog zašto EU komisija nije podržala Sloveniju. A normalno je da su korumpirani arbitri nastavilitavili taj korumpirani proces jer bi inače priznali svoju korupciju a to "uglađena gospoda" iz Njemačke i Nizozemske ne rade ali primaju novac ispod stola. I nije bez razloga predsjednik Međunarodnog suda iz Haga pobjegao iz tog arbitražnog suda 5 dana od imenovanja. Ovo je samo dokaz da na arbitražu se odlučuju samo budale jer u tom procesu te kadija tuži i kadija ti sudi.

DU
Deleted user
13:53 15.09.2018.

Riječima bivšeg gl. slov. pregovarača za granicu: "Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekolecai Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogreška Slovenije od njezina nastanka. To je povreda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – komentirao je tada za Novi list dr. Pogačnik. Bio je prognozirao da će Sud u Haagu, unatoč priličnoj kompromitaciji, nastaviti arbitražu između Hrvatske i Slovenije i po inerciji je privesti kraju, što se na kraju pokazalo točnim. Inače, Pogačnik je od 2001. do 2008. godine bio glavni slovenski pregovarač o granici s Hrvatskom. Kad je 2008. godine, unatoč činjenici da je postignut dogovor u 95 posto spornih pitanja, došlo do zaokreta Ljubljane, sam je dao ostavku.

DA
dato
14:08 15.09.2018.

Sasvim razumljivo i normalno je , da slovensko ministarstvo vanjskih poslova ne komentira sadržaja, kojeg je službeno napisala pravna služba Europske komisije . Za Sloveniju, pa i za EU je arbitraža gotova stvar. Spiegel si nije ništa izmislio, samo objavioio je tekst koji je napisala pravna služba Europske komisije . Tekst ulazi kao dokazni materijal za tužbu prema Hrvatskoj .Hrvatska može ignorisati zapisano na osam stranica , no, sud to ne može ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije