Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGIRAJU NAVODE

Slovenci oštro napali ministra Grlića Radmana

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
16.08.2019.
u 14:10

Reagirajući kritički na izjave novog hrvatskog ministra Gorana Grlića Radmana, osobito one vezane na arbitražu o granici, slovensko je ministarstvo u izjavi navelo da je u njima hrvatski ministar iznio više neistina koje Slovenija odlučno odbacuje

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova oštro je reagiralo na izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana o arbitraži oko granice te o izjavama koje prelaze razinu tihe diplomacije. Zaoštravanje dolazi nakon što je Slovenija, bez potpore Europske komisije, tužila Hrvatsku Europskom sudu, koji sad treba odlučiti o svojoj nadležnosti.

Kao neistinite odbacili su tvrdnje da je ministar Miro Cerar u svojstvu tadašnjeg predsjednika vlade u prosincu 2017. pred posjet Zagrebu već gotovo pristao na prijedlog premijera Andreja Plenkovića da se pitanje graničnog prijepora riješi bilateralnim dogovorom na temelju protokola u šest točaka kao pravnim okvirom, što ga je ponudila Hrvatska.

Vijest o tome, kao i detaljima kako se prijedlog brusio, te o odustajanju Cerara, objavio je Večernji list u siječnju.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Slovenija je u intenzivnom diskretnom dijalogu nakon proglašenja arbitražne presude tražila rješenje koje bi uvažilo arbitražnu presudu i bilo prihvatljivo za obje strane, ali se pokazalo da Hrvatska želi bitne promjene toka granice u svoju korist – tvrdi slovenski MVP te dodaje kako je zbog toga pokušaj dogovora završio neuspjehom.

Na izjavu ministra Grlića Radmana da su sve države EU ohrabrivale Sloveniju i Hrvatsku da postignu bilateralno rješenje i tako prekinu spor o granici, u slovenskom MVP-u naveli su kako europske države “većinom inzistiraju na poštovanju međunarodnog prava kao uvjeta za ravnopravne odnose u međunarodnoj zajednici te na vladavini prava u EU”. To nije netočno, niti je u neskladu sa stavom Europske komisije, kao i brojnih država, da je riječ o bilateralnom pitanju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske objavilo je priopćenje u kojem navode kako Republika Hrvatska ostaje spremna na dijalog u rješavanju otvorenog graničnog pitanja s Republikom Slovenijom

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ne želi ulaziti u kontraproduktivne medijske rasprave odgovarajući na današnje (16. kolovoza 2019.) priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije o otvorenom graničnom pitanju.
 
Republika Hrvatska ostaje spremna na dijalog i vjeruje kako priopćenjima nije potrebno podizati napetosti, već upravo suprotno, kako je kroz miran i staložen razgovor moguće doći do obostrano prihvatljivog rješenja ovog pitanja, u duhu višestoljetne dobrosusjedske tradicije između Hrvatske i Slovenije, navodi se u priopćenju. 
 

Komentara 4

JD
john.drum.501
15:53 16.08.2019.

Arbitraža nikada nije obavezna. A o EU ne bih jer niti sami neznaju kako se održati. Sud za međunarodno pravo mora, a točna granica je oko sredine aerodroma u Portorožu. Amen. Sv. Geru trebalo je u početku riješiti vojnim putem. Nevjerojatno drsko otimanje teriotorija.

DU
Deleted user
14:45 16.08.2019.

Naši ministri ne lažu i ne muljaju .

AN
anthropos
15:45 16.08.2019.

nisu naši u stanju ništa riješiti, zbog fotelja će sve prepustiti, vidjet ćete... ali oteže s sve što se može, do izbora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije