Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA Nova vlada mijenjat će vanjsku politiku i diplomaciju

Slovenski zaokret u odnosima s Hrvatskom

Borut Pahor s koalicijskim partnerima
import
26.10.2008.
u 17:08

Odluku o slanju desetak slovenskih veleposlanika koje je na isteku mandata predložila vlada desnog centra Janeza Janše, a predsjednik države Danilo Türk odbio potvrditi, nova će slovenska vlada lijevog centra najvjerojatnijeg mandatara Boruta Pahora prepustiti predsjedniku države.

Takvu obvezu preuzeli su Pahorovi koalicijski partneri iz stranaka Zares, Liberalnih demokrata (LDS) i umirovljenika (DeSUS) koalicijskim ugovorom čije je usklađivanje, izuzev poglavlja o mirovinama, završeno danas.

Na opisu prijepornih veleposlanika uz šefa diplomacije Janšine vlade Dimitrija Rupela, koji je trebao otići u Beč, nalazi se i bivši direktor tajne službe SOVA Matjaž Šinkovec (Washington).

Pahorovi se koalicijski partneri umjesto političke lojalnosti tih kadrova zalažu za poštovanje profesionalnosti i stručnosti pa će ovisno o odlukama predsjednika države postupati dalje. Među prvim vanjskopolitičkim zadaćama Pahorove vlade nalaze se povlačenje slovenskih vojnih instruktora iz Iraka i preispitivanje uloge slovenske vojske u operacijama u Afganistanu, članstvo Slovenije u OECD-u te nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti. Odnose s Hrvatskom i susjednim zemljama Slovenija će graditi na nužno potrebnom poštovanju temeljnih normi suradnje u međunarodnim odnosima gdje se države poštuju kao ravnopravni članovi međunarodne zajednice i međusobno priznaju suverena prava, a probleme rješavaju strpljivo i dijalogom.

Kod rješavanja otvorenih pitanja granice na moru i kopnu Slovenija se pored bilateralnih rješenja zalaže i za proučavanje mogućnosti posredovanja “trećeg”, ali uz obvezno priznavanje načela pravednosti te stanja na granici kakvo je bilo 25. lipnja 1991. godine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije