Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimaju se i Rusi
Povratak na članak

Slovenski premijer ponovio potporu ideji gradnje nuklearke Krško 2

Slovenija iz Krškoga dobiva 40 posto električne energije u ukupnoj bilanci, potrošnja struje će se u budućnosti povećavati, a trebamo i samodostatnost u opskrbi strujom za budući razvitak, kazao je Šarec

Komentari 2

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
23:51 16.09.2019.

Struja Sloveniji nuklearni otpad Hrvatskoj..Idealno..

VL
Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
01:48 17.09.2019.

Za problem zbrinjavanja istrošenog nuklearnog goriva i otpada niske,srednje i visoke radioaktivnosti,pogodnog mjesta na teritoriju Hrvatske nema, pa će se taj otpad najvjerojatnije izvoziti u inozemna odlagališta,a sve to povećava troškove. Istodobno, dosad nije nađeno rješenje ni za istrošeno gorivo iz NE Krško kojega prema nekim procjenama ima oko 1000 tona u obliku visokoradioaktivnog otpada i oko 20.000 tona srednje i niske radioaktivnosti.Svi znamo da danas ne postoji ni jedno sigurno i trajno odlagalište za visokoradioaktivni nuklearni otpad.Zajedno s Finskom državom, Europska Unija gradi odlagalište ONKALO na dubini od 500 m unutar nepropusne granitne stijene u Finskoj. Onkalo bi trebalo biti prvo trajno odlagalište za radioaktivni otpad u svijetu. Radi se o podzemnoj građevini koja bi morala trajati najmanje 100.000 godina.Što to zaista znači za ljudski vijek i našu civilizaciju ? Na Zemlji nema ničega što je ljudskom rukom sagrađeno prije 100.000 godina,a nema ni građevine koje je dosad neoštećena preživjela slično vremensko razdoblje. Može li Onkalo uopće toliko trajati ? Po svemu sudeći, mora! Jer, u njemu će biti pohranjen najopasniji ubojiti materijali s nevidljivim djelovanjem na sve živo.No, hoće li nakon toliko godina biti ljudina Zemlji ? Ako ih bude, kako ćemo im ostaviti poruku da ne smiju ulaziti u Onkalo jer ih tamo čeka opasnost i smrt?I na kraju, pitanje za našu vrstu: jeli smrtonosni nuklearni otpad zaista jedino što će ostati od naše civilizacije?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.