Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon konzultacija oporbe

Slovenski ministar: Uključivanje vojske na granici s Hrvatskom bit će nužno

Pojačana kontrola na graničnom prjelazu Bregana zbog koronavirusa
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
25.03.2020.
u 14:44

Hojs je pojasnio je da je slanje vojske na granicu u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa neophodna, kako zbog pojačanih migracija tako i zbog sve većeg obujma poslova koji u epidemiji policiju čekaju u unutrašnjosti države

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs izjavio je u srijedu da će uključivanje slovenske vojske na granici s Hrvatskom biti nužno, kako zbog ilegalnih migracija tako i zbog opterećenosti policije dodatnim zadaćama u vrijeme epidemiološke krize.

Aktivirati vojsku za čuvanje naše južne granice bit će nužno u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa, kazao je Hojs na konferenciji za novinare u Ljubljani. Za aktivaciju zakonskog člana koji bi vojsci dao neke policijske ovlasti i mogućnost da štiti granicu potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Zato je Hojs kazao da će se idućih dana sa zastupničkim klubovima oporbe sastati kako bi ih uvjerio da je taj postupak neophodan.

Video: Pojačana kontrola na graničnom prijelazu Bregana zbog koronavirusa

Rekao je da aktivaciju vojske za zadaće na granici podržava i predsjednik države Borut Pahor i vlada premijera Janeza Janše, pa vjeruje da će se potrebna većina u parlamentu dobiti, a vojska bi te izvanredne ovlasti dobila na tri mjeseca, odnosno za trajanja krize oko koronavirusa.

Hojs je pojasnio je da je slanje vojske na granicu u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa neophodna, kako zbog pojačanih migracija, tako i zbog sve većeg obujma poslova koji u epidemiji policiju čekaju u unutrašnjosti države.

"U Sloveniji još nemamo oboljelih migranata, ali je broj zatečenih ilegalnih migranata u Sloveniji na početku ove godine za 70 posto veći nego lani. U BiH je šest tisuća migranata, ne znamo ni gdje se nalaze ni jesu li zaraženi koronavirusom. Zato je zaštita naše južne granice jedan od prioriteta vlade u sadašnjem trenutku", kazao je Hojs, dodavši da je u vrijeme krize oko koronavirusa glavna zadaća vlade zaštititi slovenske državljane.

Vojsku je potrebno poslati na čuvanje granice kako bi se rasteretila policija koja će mnogo više obveza u epidemiji koronavirusa imati u unutrašnjosti države i na granici s Italijom i Austrijom, ocijenio je Hojs. Kako bi se zaštitila policija u sljedećem razdoblju, kako bi u svakom trenutku raspolagala sa svježim potrebnim snagama za intervencije koje mogu uslijediti u vrijeme epidemije,  jedan dio policajaca trenutačno koristi plaćeni godišnji odmor kod kuće, a ostali su raspoređeni po smjenama, ilustrirao je reorganizaciju rada policijskih snaga.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0


 
Ključne riječi

Komentara 24

MA
Markos
15:06 25.03.2020.

@bolnalaz Podalpski pastercek a si se narajcal? Katero topnistvo?!? Tisto, v tvojih mokrih skratovskih butalskih sanjah? Daj pomiri se. Če ti Hrvaska pokaze topnistvo vas zradira v 24 urah. Pomiri si in papaj svojo pastetko iz Eurospina.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
15:26 25.03.2020.

Kakvi komedijaši!

BU
bubaclex
15:56 25.03.2020.

Koja kompleksi ne možeš vjerovati! Prvo su cvilili da šta mi glumimo s mjerama opreza glede korone. Onda je kod njih drek uletio u ventilator pa su im sad svi drugi krivi za vlastitu nesposobnost. Dovucite vojsku, jedva čekamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije