Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenski ministar tužio istarske lovce Zagrebu i Europskoj komisiji

06.11.2008.
u 19:37

Slovenski ministar okoliša i prostora Janez Podobnik u četvrtak je poslao prosvjedno pismo hrvatskom Ministarstvu okoliša i Europskoj komisiji zbog aktivnosti istarskih lovaca iz Umaga i Buja uz rijeku Dragonju, na području koje Slovenija drži svojim, odnosno prijepornim teritorijem i dijelom parka prirode "Sečoveljske soline" u kojemu je lov zabranjen.

Podobnik u dopisu tvrdi da je nedopušten lov obavljan u nedjelju, 2. studenoga u parku prirode koji je u "cijelosti na slovenskom teritoriju, samo na lijevoj obali Dragonje".

Podobnik ocjenjuje da je riječ o nemilu događaju kojim se krši slovenski teritorijalni suverenitet, ali, dodaje, i međunarodne konvencije o zaštiti močvarnih staništa. Od Europske komisije zahtijevamo da osigura da Hrvatska dosljedno poštuje međunarodne konvencije u okviru pristupa Uniji, naveo je slovenski ministar okoliša i prostora.

Ljubljanski list Delo naveo je početkom tjedna da je Podobnika o spomenutom "izgredu" obavijestio poznati, ali i kontroverzni "borac za slovensku južnu granicu" Joško Joras iz Mlina u općini Buje. On je Ministarstvu okoliša u Ljubljani prenio informaciju da je nekoliko članova lovačkih društava iz Buja i Umaga u nedjelju popodne sat i pol boravilo na spomenutom području na lijevoj obali Dragonje, koje Slovenija drži granično prijepornim premda je Hrvatskoj pripao i na temelju nikad potvrđenog "parafiranog sporazuma" Drnovšek-Račan iz 2001.

Joras je Podobniku prenio da su hrvatski lovci pucali na fazane i druge ptice na području koje je slovenska općina Piran 1989. proglasila svojim zaštićenim parkom, a poslije u njemu zabranila i svaku lovačku aktivnost.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije