Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKI IMAJU ZADRŠKE

Slovenski ministar: 'Hrvatska jako lobira za ulazak u Schengen, ali nema dovoljno potpore'

FRANCE-BELGIUM-BORDER-COVID-19-REOPENING
Foto: /XINHUA/PIXSELL
1/2
16.03.2021.
u 10:51

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je „razumno” očekivati da će Hrvatska ući u eurozonu i schengenski prostor do druge polovice 2024. godine

Hrvatska unatoč jakom lobiranju još nema dovoljno potpore među članicama EU za ulazak u schengenski prostor, kazao je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs za domaće medije.

Komentirajući sastanak ministara unutarnjih poslova EU, održan u petak pod predsjedavanjem Portugala, Hojs je kazao da je na njemu samo uzeta na znanje izjava Europske komisije kako Hrvatska ispunjava tehničke uvjete za Schengen, no da o tome nije bila otvorena rasprava i da osobno ne očekuje da će Portugal do kraja svog mandata predsjedatelja Vijećem EU to pitanje opet uvrstiti na dnevni red.

Hrvatska već sada, po njegovim riječima, jako lobira za članstvo i tvrdi da ima sve pod nadzorom, kazao je Hojs, no dodao je da on tako ne misli, premda "ne želi širiti pesimizam", niti ima rezerve prema tome da se to pitanje ponovo otvori u vrijeme slovenskog predsjedanja EU u drugoj polovici ove godine.

Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen kad ispuni sve uvjete, no premda je Hrvatska u velikoj mjeri otklonila nepravilnosti u kontroli granice, teško je prosuđivati o političkoj potpori među članicama, kazao je Hojs, a prenose slovenski mediji. Prema riječima Hojsa, po neslužbenim je informacijama više članica, među njima Nizozemska i Francuska, koje imaju zadrške glede Hrvatske, vezane za kontrolu granice i postupke prema migrantima.

Premijer Andrej Plenković rekao je u razgovoru za Politico, objavljenom u ponedjeljak, kako je „razumno” očekivati da će Hrvatska ući u eurozonu i schengenski prostor do druge polovice 2024. godine.

„Ideja je da postignemo oboje, uđemo u Schengen i eurozonu do kraja mandata ove Vlade, dakle do druge polovice 2024.”, rekao je Plenković u razgovoru za Politico koji je vodio tijekom posjeta Bruxellesu u petak. Dodao je da je to težak zadatak, no i razuman rok.

Europska komisija još je 2019. objavila da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za ulazak u schengenski prostor, no to sad moraju prihvatiti i članice, što već niz godina čekaju Rumunjska i Bugarska.

 

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

 

Komentara 88

MK
MKinkognito60
11:25 16.03.2021.

Kako će nam prihvatiti spremnost kad imamo stranke koje organiziraju pokašaje ilegalnih prelazaka granice sa BIH pa još u takvu rabotu nagovaraju tuđe poslanike kako baš dokazali našu nespremnost. Kako će na uključiti u Scengen kad imamo stranke koje kritiziraju državu zbog zatvorene granice za migrante i još tužakaju svoju državu Hrvatsku i to često izmišljenim pričama. Svi se boje ako te stranke dođu na vlast kakva će anarhija nastati. Kako će nas prihvatiti u euro zonu kad imamo starnke koje prizivaju inflaciju i nekontrolirano zaduživanje, stranke koje ne žele zapravo priječe razvoj industrije čak žele referndume o zatvaranju i onoga što imamo jer eto to šteti turizmu. Zapravo imamo stranke koje priječe sve što se gradi u smislu kako bi netko zaradio, stranke koje na istoj sjednici sabora u jednoj raspravi traže zelenu energiju u drugoj raspravi kritiziraju dozvole za gradnju. Naravno da nas ne puštaju nigdje gdje bi nam bilo lakše jer imamo stranke koje imaju u svojoj agendi upravo ono što bi navuklo probleme cijeloj evropi a najviše Hrvatskoj. Kako će nas pustiti bliže stolu kad imamo stranke koje prodaju gluteuse za nekoliko glasova teoretičara zavjere o ravnoj zemlji, 5g (usput u dokumentima imaju napisano PEGE) ni ja nebih pustio državu sa takvim strankama iako znam koliko bi mi benefita to donijelo.

Avatar Sajko
Sajko
11:39 16.03.2021.

Siguran sam da će se SLO kao uvijek do sada svim silama truditi kako bi HR imala što veću podršku unutar EU

ST
stefj
11:59 16.03.2021.

Teško je kada neke stranke iz Hrvatske same opstruiraju ulazak Hrvatske u Schengen... A što se tiče EU politike, ako uzmemo Rafale, Francuska će odmah pristati, dok Nizozemska standardno ima neki pik na Hrvatsku, tu se nešto Plenković gadno zamjerio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije