Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nastavlja se dijalog'

Slovenija nudi 45.000 eura onome tko odluči iseliti iz kuće koja je na hrvatskom teritoriju

Granični prijelaz
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
Autori: Večernji list, Hina
13.12.2017.
u 08:58

Zbog međunarodnog prava i važnosti određivanja državne granice za stanovništvo, premijer Miro Cerar pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se imenuje međudržavno povjerenstvo

Slovenska vlada pripremila je sve zakone potrebne za provedbu arbitražne presude u onom dijelu u kojemu to može napraviti bez suradnje s Hrvatskom, s kojom se dijalog nastavlja, izjavila je državna tajnica u kabinetu premijera Mire Cerara Lilijana Kozlovič, objašnjavajući na terenu, u Lendavi i Razkrižju na sjeveroistoku zemlje, budući način razgraničenja na kopnu.

Zbog međunarodnog prava i važnosti određivanja državne granice za stanovništvo, premijer Miro Cerar pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se imenuje međudržavno povjerenstvo koje će odrediti granicu na kopnu i moguće korekcije na onim točkama gdje je granica neživotna i gdje je to moguće, kazala je Kozlovič.

"Očekujemo da će se to doista i dogoditi", dodala je. Prema njenim riječima, slovensko je stajalište da su mogući razgovori s hrvatskom stranom samo o provedbi implementacije pri konkretnom određivanju granice na terenu, uz uvažavanje stvarnih životnih okolnosti, a zakoni koje je vlada donijela glede provedbe arbitražne presude počet će važiti kad vlada donese odluku o kartografskom prikazu stanja i kad se to stanje uvrsti u katastar.

Predstavnici slovenske vlade razgovaraju sa stanovništvom na pograničnim područjima. Kako piše HRT, Slovenija nezadovoljnim građanima nudi naknadu ako odluče iseliti iz kuće koja je na hrvatskom teritoriju: 45 tisuća eura jednoj osobi ili nešto manje od 100 tisuća eura četveročlanoj obitelj ako odluči iseliti se iz kuće koja je na hrvatskom teritoriju. Kuća bi ostala u njihovu vlasništvu.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Granični prijelaz
1/10
Ključne riječi

Komentara 49

Avatar arba_arba
arba_arba
23:28 12.12.2017.

A mi bi Koridor za Maribor i granicu sa Austrijom. Jer mi smo od tamo tisucu i neke uvijek bili u zajednici sa Austrijom i imamo povijesno pravo na Koridor za Maribor.

DU
Deleted user
23:38 12.12.2017.

al nece pozvati sve korumpirane likove koji su do ovog i doveli???

DU
Deleted user
00:03 13.12.2017.

Prvo sto trebaju je pripremiti zakon za one sto su kontaminirali arbitazni, zatim da bi se nesto sudilo moraju biti dvije strane prema tome kontaminirali ste arbitrazni sud i Hrvatska je odlukom Sabora zbog te kontaminacije izisla iz arbitraze tocka cica mica zavrsena prica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije