Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije milijarde eura

Slovenska vlada donijela je zakonski paket za spašavanje gospodarstva

Janez Janša
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.03.2020.
u 20:14

Paket mjera predviđa i smanjenje plaća svim dužnosnicima izvršne i zakonodavne vlasti za 30 posto za vrijeme trajanja krize

Slovenska vlada Janše donijela je prvi sveobuhvatni zakonski paket za spašavanje slovenskog gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa, težak oko dvije milijarde eura. Riječ je o nizu financijskih poticaja tvrtkama i državnoj pomoći građanima, među kojima su i mjere za očuvanje radnih mjesta, osiguranje likvidnosti poduzeća, porezne olakšice i odgode plaćanja, a sve u cilju osiguranja socijalne stabilnosti i očuvanja ekonomije za vrijeme trajanja epidemije. Vlada Janeza Janše tako sljedeća dva mjeseca subvencionirati plaće radnika koji su upućeni na čekanje zbog prekida proizvodnje i za te radnike uplaćivati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i naknade za bolovanja.

Samozaposlenima će uplaćivati mjesečni dohodak u iznosu 70 posto minimalne plaće i doprinose na njihove plaće, a samozaposleni su oslobođeni i uplaćivanja mjesečne akontacije na porez na dohodak, jer će biti bez prihoda. Na to će imati pravo svi samozaposleni koji zbog krize zbog koronavirusa ne mogu obavljati svoju djelatnost, što će morati potvrditi posebnom izjavom.

Radnicima koji zbog koronavirusa ne mogu odlaziti na posao zbog, primjerice, čuvanja djece, osiguran je jednak status kao i onima koji su zbog epidemije ostali bez posla i primaju naknadu, dok je umirovljenicima s najnižim mirovinama osiguran poseban "dodatak solidarnosti" na mirovine za vrijeme trajanja epidemije.

Janša naglašava kako su sufinanciranje plaća radnicima na čekanju i uplaćivanje plaća samozaposlenima mjere usmjerene za očuvanje radnih mjesta. Te će mjere biti na snazi do 31. svibnja, a ako se do tada situacija ne poboljša, taj rok može biti produljen.

Kako bi se osigurala likvidnost gospodarstva, država će otkupljivati potraživanja banaka od poduzeća putem tzv. jamstvene sheme, a kako bi se tvrtkama olakšalo poslovanje do daljnjega se zamrzava i uplaćivanje poreza na dohodak.

Paket mjera predviđa i smanjenje plaća svim dužnosnicima izvršne i zakonodavne vlasti za 30 posto za vrijeme trajanja krize, kao i smanjenje naknada članovima nadzornih odbora u javnim tvrtkama, a vlada je pozvala i sudbenu vlast da sama donese odluku o smanjenju vlastitih plaća. S druge pak strane, predloženi su posebni dodaci na plaće u zdravstvu, civilnoj zaštiti i drugim službama koje su od ključne važnosti u vrijeme epidemije. Previđeni dodaci omogućit će povećanje njihovih plaća od 10 do čak 200 posto.

Janšina vlada planira neiskorištena sredstva iz europskog socijalnog fonda usmjeriti u istraživanje i razvoj lijekova, cjepiva i opreme za zdravstveni sustav, a poticajne mjere primijenit će se i na poljoprivredni sektor, s obzirom na to da je aktualna kriza pokazala da su poljoprivreda i osiguranje samodostatnosti u opskrbi stanovništva od strateške važnosti za zemlju.

Paket mjera izradila je posebna stručna skupina na čelu s Matejom Lahovnikom, bivšim članom Liberalne demokracije Slovenije i liberalnog Zaresa,  ekonomistom i bivšim slovenskim ministrom gospodarstva. U stručnoj skupini su i ugledni slovenski ekonomisti i bivši dužnosnici Mojmir Mrak, Janez Šušteršič, Igor Masten, Dušan Mramor i drugi.  

Predloženi zakonski paket naišao je na nepodijeljenu potporu i u redovima vladajuće koalicije i opozicije, što je, kada je Slovenija u pitanju, doista jedinstven slučaj. Iz redova opozicijskih socijaldemokrata, ljevičarske Levice i Stranke Alenke Bratušek poručuju kako su vladine mjere za ublažavanje posljedica krize kvalitetne i za poduzeća i za pojedince, naglašavajući kako je Janšina vlada tim mjerama poštovala njihove prijedloge.

 

Komentara 3

ST
stefj
01:41 26.03.2020.

Eh, to su mjere, a ne ovo očuvanje primanja i prava državnih i javnih struktura što imamo kod nas. No zato je Slovenija među najrazvijenijim tranzicijskim zemljama, a mi smo zadnji u EU...

Avatar bimbopus
bimbopus
06:40 26.03.2020.

to su samo mjere izgovorene na presici , drugo a puno važnije je kako ispuniti zadane uvjete za pridobivanje istih , ono kaj je napisano malim slovima i nitko ih na presicama ne spominje .presicama ne spominje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije