Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nekadašnji direktor Mercatora

Slovenska policija ispituje slučaj brisanja dugova tvrtki u vlasništvu obitelji ljubljanskog gradonačelnika

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
18.09.2019.
u 22:47

Budući da je zakon koji je tvrtci u vlasništvu Jankovićeve obitelji omogućio brisanje visokih dugova ministrica pravosuđa Andreja Katić najavila je izmjene zakona koji se odnose na utvrđivanje insolventnosti, kako bi se spriječile moguće zloporabe.

Slovenska policija potvrdila je u srijedu da ispituje okolnosti otpisa visokih dugova tvrtke u vlasništvu obitelji  ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, što zadnjih tjedana potiče mišljenja da se radilo o zloporabi zakona koji inače manjim poduzetnicima omogućuje da se riješe potraživanja i ne završe u stečaju.

U izjavi za javnost policija je navela da provjerava "određene okolnosti" vezane na postupak prisilnog poravnanja  tvrtke Holdinga Elekta  i način na koji se ona oslobodila duga od 29 milijuna eura, te da će poduzeti odgovarajuće postupke ako utvrde razloge za sumnju u počinjenje kaznenog djela.

Okružni sud u Ljubljani najprije je potvrdio postupak tzv. pojednostavljenog prisilnog poravnanja kojim su Elekti otpisani dugovi u visini 29 milijuna eura, ali je nakon žestokih političkih reakcija da se možda radi o manipulaciji zakonom koja upozorava na nejednakost građana na rješenje je uložena žalba, pa ono nije pravomoćno, prenose slovenski mediji.

Osnivač tvrtke Elekta  je nekadašnji direktor Mercatora i utjecajni ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji je na toj dužnosti već 13 godina, a sada njome upravlja njegov sin Damjan koji je proglasio i osobni stečaj.

Kako piše portal Siol.net, profesionalna udruga slovenskih bilježnika povela je u vezi s tim i postupak protiv bilježnika Mire Košaka koji je za vlasnike Elekte posredovao u postupku osiguranja dokumentacije poravnanju na sudu, a zadnjih je dana na aferu u vezi s Jankovićevom obiteljskom tvrtkom bilo više negativnih reakcija i u politici, posebno među oporbom.

Budući da je zakon koji je tvrtci u vlasništvu Jankovićeve obitelji omogućio brisanje visokih dugova ministrica pravosuđa Andreja Katić najavila je izmjene zakona koji se odnose na utvrđivanje insolventnosti, kako bi se spriječile moguće zloporabe.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
barbaizamerike
23:21 18.09.2019.

Istina slicno kao I u HR u Sloveniji su ljudi koji su radili za KOS izvukli novce I prebacili ih na Kipar sad sa tim novcima kupuju I po HR ovih dana ulazu u Kras kupac iz Srbije a firma na Kipru

BA
barbaizamerike
23:28 18.09.2019.

Mogu Slovenci biti skrti I stedit ali ih Juznjaci vozaju I pljackaju I orebacuju novce na Kipar od porezne pa nadalje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije