Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI JANŠOM

Slovenska oporba ide u rušenje vlade: Erjavec pokreće injicijativu za smjenjivanje premijera

EU leaders summit in Brussels
POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
15.12.2020.
u 16:56

Erjavec je jedan od veterana slovenske politike, a zadnjih se 15-ak godina okušao u više različitih vlada u kojima je zauzimao značajne ministarske pozicije

Tijela Stranke demokratskih umirovljenika (DESUS), jedne od četiriju stranaka u vladi slovenskog premijera Janeza Janše, u četvrtak će odlučivati o mogućem izlasku iz te koalicije i daljnjim koracima, izjavio je u utorak predsjednik te stranke Karl Erjavec.

Erjavec je jedan od veterana slovenske politike, a zadnjih se 15-ak godina okušao u više različitih vlada u kojima je zauzimao značajne ministarske pozicije. On je nedavno ponovno izabran na čelno mjesto "umirovljenika", nakon kraće pauze u kojemu ih je vodila Aleksandra Pivec i odvela u sadašnju vladu Janeza Janše, nakon što je koalicijska vlada ljevice Marjana Šareca u ožujku izgubila parlamentarnu većinu i dala ostavku.

Informaciju o sastanku izvršnog odbora Erjavec je potvrdio nakon sastanka s više drugih oporbenih stranaka s lijevog i središnjeg dijela političkog spektra, koje pokušavaju formirati tzv. Koaliciju ustavnog luka (KUL), dovesti do preslagivanja na političkoj sceni i u parlamentu te smijeniti sadašnjeg premijera Janšu "izvlačenjem" neke od stranaka iz njegove koalicijske vlade.

Pregovori o izglasavanju "konstruktivnog nepovjerenja vladi"

Riječ je o parlamentarnom postupku kojim se, uz potpise najmanje deset zastupnika, može inicirati glasanje o "konstruktivnom nepovjerenju" vladi, a pritom oporbena strana može predložiti svog alternativnog kandidata za novog predsjednika vlade. Ako se za to izjasnila većina zastupnika, vlada koja je većinu izgubila i dalje obavlja tekuće poslove do glasanja o novom premijeru i imenovanja novih ministara.

U pregovore s Erjavcem i njegovom strankom uključeni su još i Socijalni demokrati (SD), Ljevica (L), Lista Marjana Šareca (LMŠ) te Stranka bivše premijerke Alenke Bratušek (SAB), koje su u utorak potvrdile da pregovaraju s Erjavcem, ali da njihove stranke još moraju donijeti odluku u pokretanju postupka izglasavanja nepovjerenja Janši i za to dobiti potporu svojih tijela.

Govoreći s novinarima, Erjavec je kazao da su sa stranačkog "terena" u zadnje vrijeme vrlo jaki pritisci da DESUS izađe iz sadašnje vlade, u kojoj dominira Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS). Rekao je da ni sam nije zadovoljan premijerovom politikom jer on, po njegovim riječima, nameće ideološke teme ostalim partnerima u vladi, "napada medije" i ne nudi prava rješenja za izlazak iz drugog vala epidemije.

Inicijativa za formiranjem "vlade u sjeni"

Erjavec kaže da je sam već davno odlučio da neće kao ministar sudjelovati niti u jednoj vladi koju bi vodio Janša, s kojim je već bio u koalicijskim vladama, kao ministar obrane i ministar vanjskih poslova.

Ukoliko incijativa oporbe i njena želja za brzim stvaranjem "vlade u sjeni" uspije, postupak o konstruktivnom nepovjerenju vladi predviđa da se izvanredna sjednica parlamenta na tu temu održi u roku ne dužem od tjedan dana, nakon što je inicijativa predložena.

Janša je u ponedjeljak u parlamentu, odbijajući tvrdnje oporbe da loše upravlja koronakrizom, kazao da bi rezultati mjera i borba s koronavirusom bili uspješniji kad oporba ne bi djelovala tako da joj je cilj "srušiti" vladu, makar je težak trenutak drugog vala epidemije i premda bi morala sa sadašnjom vladom konstruktivno surađivati u njenim naporima.

Erjavec u utorak u razgovoru s novinarima nije isključio mogućnost da se i on osobno pojavi kao kandidat koji bi dobio povjerenje KUL-a za budućeg premijera, o čemu je prije podnošenja zahtjeva za glasovanje o nepovjerenju vladi potrebno postići suglasnost svih stranaka koje to najavljuju.

 

Komentara 1

PO
pointmaker
17:41 15.12.2020.

i ovome plenković da dozvolu da nas predstavlje! kada nemože izabrati nekog sa integritetom poštenog sa ugledom nije niti čudo da nezna što radi sa pandemijom. ili mu jednostavno niti do jednog od tog dvoje nije stalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije