Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGI SU LAGALI ODAKLE STIŽU

Slovenija zaoštrava granični režim: Objavili što sve čeka putnike na granici

Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
03.07.2020.
u 15:52

Državljani ‘žutih’ zemalja koji moraju u karantenu, a u Sloveniji nemaju prostor za izolaciju, neće moći ući zemlju

Slovenska je vlada skinula Hrvatsku sa zelene liste epidemiološki sigurnih zemalja i uvrstila je na tzv. žutu listu manje sigurnih zemalja, čime se promijenio režim ulaska putnika iz Hrvatske u Sloveniju, što će zasigurno povećati kolone na hrvatsko-slovenskoj granici.

Kako je objasnio slovenski ministar unutarnjih poslova u ostavci Aleš Hojs, hrvatski državljani, koji nisu u tranzitu, od ponoći će moći ući u Sloveniju samo ako imaju rezervaciju smještaja u Sloveniji i negativan test na COVID-19, koji ne smije biti stariji od 36 sati, a u protivnom će morati u karantenu. Državljanima “žutih” zemalja koji moraju u karantenu, a u Sloveniji nemaju prostor za izolaciju, bit će onemogućen ulazak u Sloveniju.

Slovenci koji se iz Hrvatske vraćaju u Sloveniju morat će na granici dokazati da su doista boravili u Hrvatskoj, primjerice hotelskim računom ili vlasništvom nad nekretninom, jer samo u tom slučaju neće morati u 14-dnevnu karantenu. Slovenske vlasti tako žele spriječiti da u Sloveniju preko Hrvatske bez karantene ulaze putnici iz Srbije ili Bosne i Hercegovine, koje su na crvenom popisu i za koje je po ulasku u Sloveniju obavezna karantena. Tim će putnicima već na granici izdavati odluku o obaveznom odlasku u karantenu, a kontrolirat će i poštivanje te mjere. Slovenske vlasti tvrde kako je dosad bilo i “previše pokušaja obmanjivanja”, jer su slovenski državljani i oni sa stalnim boravištem u Sloveniji koji su dolazili iz Hrvatske i Mađarske tvrdili da su bili u tim zemljama, iako su zapravo bili u Srbiji ili BiH, koje se suočavaju s velikim porastom broja novozaraženih.

Karantena na ulasku u Sloveniju iz Hrvatske neće biti obavezna za državljane Slovenije ili strance sa stalnim ili privremenim boravištem u Sloveniji koji budu imali dokaz o vlasništvu nad nekretninom ili plovilom na kojem su boravili u vrijeme boravka u Hrvatskoj ili originalan račun za najam nekretnine ili plovila. Za one koji ne budu imali takve dokaze, smatrat će se da dolaze iz zemalja koje su na crvenom popisu i oni će zbog toga biti upućivani u 14-dnevnu karantenu. Iznimka su osobe koje imaju rezervaciju noćenja u Sloveniji i ako dolaze iz zemlje koja je u trenutku rezervacije još bila na zelenom popisu, a kasnije je s tog popisa prekrižena. Međutim, oni putnici na koje se to odnosi za ulazak u Sloveniju još će morati priložiti rezervaciju, ali i negativan test na COVID-19, koji ne smije biti stariji od 36 sati, obavljen u državi članici EU.

Osim Hrvatske, Slovenija je na žutu listu uvrstila i Češku i Francusku, dok je Belgiju i Nizozemsku sa žute premjestila na zelenu listu. Nove mjere donesene su zbog porasta broja zaraženih u Sloveniji, s obzirom na to da su slovenske zdravstvene vlasti uočile da su dva najveća nova žarišta koronavirusa u Sloveniji povezana s uvezenim slučajevima iz Srbije, BiH i Kosova. Zato žele dosljedno poštivanje mjere karantene za putnike iz zemalja s crvenog popisa, a brine ih i situacija u Hrvatskoj, koja ima gotovo 15 zaraženih na 100 tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana. Taj je broj u Sloveniji posljednji tjedan redovito iznad 10, što je, kako je za Delo kazala vodeća slovenska infektologinja i čelnica vladine savjetodavne skupine za epidemiju koronavirusa dr. Bojana Beović, za epidemiološku službu “znak za uzbunu”. 

Ključne riječi

Komentara 45

SP
splitko
16:29 03.07.2020.

Sad ispada da niti jedan turist koji se od sutra vraća kući..njemačka..češka..poljska..austrija..neće moći proći kroz sloveniju bez testa..

CR
crocop98
16:43 03.07.2020.

Ova razumna odluka susjedne Slovenije koju će vjerojatno pratiti Austrija i Njemačka znači kraj planiranog putovanja za ljeto u Hrvatsku svakog zapadno EU turista i Hrvata gastarbajtera u Njemačkoj i Austriji.Dakle onih koji najviše love i ostavljaju.Hvala našim političkim balkanskim krkanima i "stožeru".Nek se brate sa Srbima i Zap.Balkanom i dalje i igraju "izbora".

Avatar Majda
Majda
16:29 03.07.2020.

Onda valjda vrijedi i da ga mi Slovencima uvedemo?A kako će onda posjećivati svojih 110 000 nekretnina na Jadanu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije