Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špijunski skandal

SOVA vrbovala po austrijskom veleposlanstvu!

Alenka Bratušek
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
07.09.2015.
u 19:20

Navodno je cilj vlade bio doznati namjere Austrije u pogledu luke Koper što je znao samo veleposlanik

Nakon što su uhvaćeni u prekomjernom angažiranju oko arbitraže s Hrvatskom, slovenske vlasti potresa novi skandal.

Austrija prijavila policiji

Austrija je prijavila policiji pokušaj slovenske obavještajne službe SOVA da vrbuje jednu službenicu austrijskog veleposlanstva u Sloveniji kako bi došla do informacija koje je znao samo austrijski veleposlanik. Ipak, skandal, čini se, nije pomutio odnose Slovenije i Austrije, vjerojatno zato što nije riječ o aferi aktualnog premijera Mire Cerara nego o skandalu vezanom za prethodnu vladu Alenke Bratušek. Neobično je samo to što je Austrija špijunski skandal prijavila slovenskoj policiji, jer uobičajeno je da se takve stvari rješavaju u zatvorenim razgovorima.

Aferu je otkrio slovenski dnevni list Dnevnik, za koji bivša premijerka Bratušek tvrdi da o aferi s pokušajem vrbovanja austrijske službenice ne zna ništa. Kako je SOVA civilna obavještajna agencija, slovenski list pretpostavlja se da je u igri bilo nešto vezano za austrijske ekonomske i političke interese u Sloveniji ili i na Balkanu. Dnevnik to ne spominje, ali u slovenskim kuloarima nagađaju da bi u pitanju mogla biti luka Koper, važan element slovenske ekonomije ili obnova pruge do te luke koja ne udovoljava sadašnjim potrebama. Lani su u luci Koper pretovarili 18 milijuna tona tereta, od toga je trećina bila austrijska, a u to vrijeme očekivalo se da Austrija investira u luku ili u željezničku prugu, pa bi vjerojatno informacije o austrijskim namjerama dobro došle vladi, no do sada nije bilo ništa. Početkom ove godine premijer Miro Cerar otkrio je da se razmišlja o prodaji dijela državnog udjela u luci, koja je 30 posto već u privatnim rukama, ali tako da država zadrži većinski paket. Sad su u igri ruska ulaganja u Koper, pa je možda tu neki interes zbog koga je Austrija razotkrila još jednu neuspješnu slovensku obavještajnu priču.

Cerar je, najavljujući prodaju, rekao i da se ni u kom slučaju ne bi prodavala lučka infrastruktura, koja će ostati u vlasništvu države. Luka Koper ima koncesiju za lučke aktivnosti još 28 godina, do 2043. godine. Novac koji bi Dežela dobila prodajom udjela u luci bio bi iskorišten upravo za gradnju nove željezničke pruge Koper – Divača, za što joj treba 1,35 milijardi eura.

Ugledati se u Hrvatsku

Kako bilo, slovenska policija mora istraživati tko je pokušao domoći se informacija u veleposlanstvu Austrije u Sloveniji, tko je razgovarao s austrijskom diplomatkinjom koja je taj pokušaj prijavila pretpostavljenima. U to vrijeme šef te obavještajne službe bio je Stanislav Štemberger, koga je na to mjesto postavila tadašnja premijerka Bratušek. Kad ju je naslijedio Cerar, promijenjen je i šef te obavještajne agencije. Sad se u Sloveniji raspravlja o svim manama rada obavještajnih službi, pa se čak navodi da bi se možda trebalo ugledati u Hrvatsku pa ukinuti ovu i osnovati novu obavještajnu agenciju. Dnevnik navodi i kako tu obavještajnu agenciju razdiru sukobi različitih klanova, među njima i jaka grupa koju je doveo bivši premijer Janez Janša, koji je, navodi Dnevnik, u SOVA-u, dakle u civilnu službu, dovodio svoje ljude iz vojne obavještajne agencije.

>> Nedopustivo prebrojavanje krvnih zrnaca novinara na RTV Slovenije

>> Austrija uhvatila slovenskog agenta u pokušaju špijuniranja veleposlanika

Komentara 27

Avatar zajutrak
zajutrak
19:28 07.09.2015.

Janezi uvijek igraju prljavo .., nije to samo sa Austrijancima.

DU
Deleted user
20:32 07.09.2015.

ovi slovenci na koju god stranu koraknu u govno ugaze.

Avatar mg940
mg940
19:57 07.09.2015.

Imaju prokušani modus operandi, podmiti i kupi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije