Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratifikacija

'Slovenija se ne smije igrati vetom da bi do gola svukla Hrvatsku'

'European Union leaders pose for a family photo during an European Union leaders summit in Brussels November 23, 2012. (1st Row L-R) European Council President Herman Van Rompuy, Lithuania's Presiden
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
22.01.2013.
u 18:55

Najviša razina – Europska komisija potiče traženje dogovora dvojice premijera.

– Ne može jedna članica EU koristiti pravo veta kako bi druga zemlja ispunila sve što ona traži, kako bi tu drugu zemlju svukla do gola – izjavio je Elmar Brok, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, u raspravi o ulasku Hrvatske u EU i prijetnji Slovenije da neće započeti ratifikaciju dok Zagreb ne povuče tužbe protiv Ljubljanske banke.

Nekoliko eurozastupnika apeliralo je na Sloveniju da ne blokira Hrvatsku zbog bilateralnog pitanja i da ne bude posljednja u ratifikaciji, što je raspravu na odboru EP-a učinilo jednim od najvećih javnih pritisaka na Sloveniju da promijeni svoje nekonstruktivno ponašanje prema ulasku Hrvatske u EU.

Kacinove prijetnje

Jedino je slovenski zastupnik Jelko Kacin u raspravi tvrdio nije Slovenija ta koja radi probleme, nego Hrvatska koja "ne poštuje ugovor o sukcesiji". Dokle god hrvatska Vlada ne povuče punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke, neće biti uvjeta za početak ratifikacije, rekao je Kacin. A kad se punomoći povuku, ratifikacija u Sloveniji "pitanje je dana i sati, a ne mjeseci".

Češki eurozastupnik Libor Rouček, izvjestitelj EP-a za Hrvatsku, upozorio je da Slovenija možda ne bi ušla u EU 2004. da se Italija prema njoj ponašala onako kako se Slovenija sada ponaša prema Hrvatskoj.

– Italija je imala neriješena bilateralna pitanja sa Slovenijom i, da se Italija tada ponašala nekonstruktivno, možda danas ne bismo razgovarali o Hrvatskoj, nego o Sloveniji – rekao je Rouček koji smatra da vlade dviju zemalja moraju postići dogovor ako dvojica financijskih stručnjaka ni na sljedećem sastanku ne dođu do rješenja. Čini se da i Europska komisija sada potiče dvojicu premijera da se sastanu i pregovaraju jer je Dirk Lange, ravnatelj Opće uprave za proširenje EK, izjavio da Komisija potiče traženje dogovora "na najvišoj razini".

Ljutiti na vladu

Lange je dao i najnovije naznake o tome kako bi moglo izgledati sljedeće izvješće o monitoringu koje se objavljuje 21. ožujka i bit će ključno za tempo ratifikacije u Njemačkoj. Za razliku od ministrice Pusić koja je prošli tjedan izjavila da je od 10 preostalih obveza Hrvatska riješila 8 te da ostaju samo brodogradnja i granični prijelazi oko Neuma, Dirk Lange smatra da bi neriješena mogla ostati ta dva, ali i još jedan, treći problem: prijevod pravne stečevine EU na hrvatski jezik.

– Trenutačno se čini da to neće biti dovršeno do ožujka, a vidjet ćemo hoće li biti do 1. srpnja – rekao je Lange. Franziska Brantner, Njemica iz redova zelenih, javno je pozvala predsjednika Bundestaga da apelira na zastupnike svoje koalicije da "ne blokiraju" ratifikaciju.

>>Slovenci zbog Savudrije odgodili odluku o arbitražnom podnesku

Komentara 99

ZE
zeljkonl1
19:08 22.01.2013.

Zar Hrvati imaju jos aduta?

VF
vferari
19:11 22.01.2013.

U koliko bi Slovenija blokirala Hrvatsku zbg neriješenih bilateralnih stvari to se kosi s pravilima evropske unije i normalno bi bilo da za to i snosi konsekvence u koliko ne onda je ta evropa jako neozbiljna

OB
-obrisani-
19:06 22.01.2013.

Europski giganti ( svih 2.000 000 ) dobili konačno pljusku za politički Balkanluk

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije