Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenija: Rekordni pesimizam zbog straha od krize

26.11.2008.
u 17:29

Pesimizam slovenskih potrošača, izražen indeksom povjerenja, ovaj je mjesec dosegnuo najnižu razinu u posljednjih 12 godina, koliko Slovenski ured za statistiku (SURS) mjeri raspoloženje potrošača. Analitičari SURS-a tako nisku razinu optimizma pripisuju povećanom strahu od nezaposlenosti Slovenaca.

Čak 36 posto ispitanika očekuje da će se iduće godine nezaposlenost jako povećati, a jako je povećan udio potrošača koji misle da sada nije vrijeme za veću kupnju.

S druge se strane 31 posto slovenskih trgovaca bori s niskom potražnjom, a 38 posto ih se, usto, žali i na visoke troškove radne snage. Na SURS-ovoj ljestvici pokazatelja povjerenja od 100 do -100 povjerenje je slovenskih potrošača u studenome bilo na razini -33 i za 16 je točki niže nego što je bilo u listopadu, a za 22 niže od prošlogodišnjeg prosjeka.

SURS te pokazatelje izračunava pomoću anketa o poslovnim tendencijama u prerađivačkim djelatnostima, trgovini na malo te mišljenja potrošača.

Slovenski ekonomist Janez Šuštaršič objašnjava da je prodaja počela gubiti snagu pa će trgovci, ali i svi ostali ponuđači, morati dobro razmisliti o svakoj namjeri povišenja cijena i prednost dati razmišljanju o dodatnim popustima.

Stoga se veliki popusti i ponude akcijskih cijena mogu očekivati u svim segmentima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije