Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove restrikcije

Slovenija produžila stanje epidemije za još 30 dana, a odluka stupa na snagu u srijedu

SLOVENIA-LJUBLJANA-COVID-19-CASES
Foto: Zeljko Stevanic/XINHUA/PIXSELL
1/3
16.11.2020.
u 20:51

Slovenski epidemiolozi vjeruju da će za deset do 14 dana zbog restriktivnih mjera doći do postupnog padanja broja novozaraženih

Slovenska vlada je za još 30 dana produžila stanje epidemije u kojem se mogu donositi mjere za usporavanje širenja virusa, a odluka stupa na snagu u srijedu, obavila je u ponedjeljak vlada u Ljubljani.

Prvom odlukom o proglašenju epidemije koja je donesena 19. listopada bila je određena jedna vrsta izvanrednog stanja s najkraćim vremenom trajanja od mjesec dana, kao zakonski temelj za donošenje epidemioloških i drugih mjera, kako bi se obuzdalo uznapredovalo širenje koronavirusa.

Na dan donošenja prve odluke o proglašenju epidemije u listopadu u Sloveniji je bilo zabilježeno 726 novih zaraza, a broj ukupno umrlih 188, ali se stanje kasnije unatoč rigoroznijim mjerama znatno pogoršalo. Zadnjih tjedana znalo je biti i preko dvije tisuće novozaraženih dnevno, broj umrlih povećao se na 831, a u bolnicama je skoro 1300 oboljelih, što stvara probleme u funkcioniranju zdravstvenog sistema.

Nakon što je krajem listopada uvedeno zatvaranje sa zabranom kretanja izvan općinskih granica i u noćnim satima, na snagu su ovaj tjedan stupile nove restrikcije kojima se ograničavaju svi kontakti i okupljanja izvan užeg obiteljskog kruga, a zatvorene su i trgovine osim onih esencijalnih koje prodaju hranu i nužne životne potrepštine.

Slovenski epidemiolozi vjeruju da će za deset do 14 dana zbog restriktivnih mjera doći do postupnog padanja broja novozaraženih, a onda i hospitalizacija i težih slučajeva koji završavaju fatalnim ishodom.

Komentara 3

AN
ANNY
07:53 17.11.2020.

Vlada dobro surađuje sa epidemiolozima, što je u redu .Mjere u gospodarstvu su isto tako pripremljene, a najbolja odluka je posebno nagrađivanje zdravstvenih radnika kroz povećani osobni dohodak i posebne stimulacije.

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
20:57 16.11.2020.

Slovenska vlada je za još 30 dana produžila stanje epidemije koronavirusa i kada ce hrvatska vlada proglasiti urgentno stanje pandemije domoljubne hendikepiranosti??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije