Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjenje importiranih slučajeva

Slovenija objavila kako će određivati buduće mjere, Kacin: Stavljanje Hrvatske na crvenu listu je bilo opravdano

Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
26.08.2020.
u 14:32

U Sloveniju je od početka lipnja do sada importirano 323 slučajeva zaraze koronavirusom, od toga 179 iz Hrvatske

Pri određivanju mogućih novih mjera ulaska u Sloveniju iz drugih država, Slovenija sada više pažnje mora pripisati količini do sada "importiranih" slučajeva, a ne samo broju zaraženih na 100.000 stanovnika, ocjena je slovenskih epidemiologa i predstavnika vlade.

Slovenija je prošlog četvrtka Hrvatsku stavila na tzv. crvenu listu epidemiološki nesigurnih država zbog Covida-19, a predstavnik vlade Jelko Kacin kazao je u srijedu na konferenciji za novinare da je taj potez bio opravdan, posebno s obzirom na skori početak školske godine.

"Sada nas manje zanima broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, a više to koliko unosa zaraze imamo iz pojedine države", kazao je Kacin na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je da je zato odluka vlade o obveznoj karanteni za one koji se vraćaju sa zapadnog Balkana, pa i Hrvatske, bila pravilna jer se zadnjih dana broj importiranih slučajeva smanjuje.

"Bilo bi neodgovorno da smo samo čekali na broj novih slučajeva. One koji su bili u Hrvatskoj smo pravovremeno upozorili na trend, pa je od prošlog tjedna prijenosa zaraze iz Hrvatske u Sloveniju bitno manje", kazao je Kacin, dodavši da su se slovenski turisti iz Hrvatske počeli vraćati odmah nakon 14. kolovoza kad im je vlada uputila svoje prve poruke.

Kacin je dodao da je glavna intencija vlade kontrola novih zaraza pred početak nove školske godine, te da vjeruje kako će svi importirani slučajevi zaraze biti stavljeni pod kontrolu do sljedećeg utorka, kad se škole po planu otvaraju.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem potvrđeno 36 novih zaraza, znatno više nego prethodni dan, ali se broj importiranih slučajeva smanjuje.

Kako je na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani kazala infektologinja Nuška Čakš Jager, u Sloveniju je od početka lipnja do sada importirano 323 slučajeva zaraze koronavirusom, od toga 179 iz Hrvatske, 45 iz BiH, 30 iz Srbije i 19 sa Kosova, a ostalo iz drugih država.

Od jučerašnjih 36 novozaraženih, dvoje je došlo iz Hrvatske, a dvoje iz Njemačke, prema podacima slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), dodala je.

Kacin je kazao da se broj zaraza povećava i talijanskoj pokrajini Friuli Venezia Giulia (Furlanija Julijska Krajina) koja graniči sa Slovenijom, no da vlada još nije rasparavljala o mogućim mjerama.

Dodao je kako se prema susjednim državama koje su sve članice EU-a, pa i onima u kojima živi slovenska manjina, kao u okolici Trsta, primjenjuju "fleksibilnije" mjere za sprječavanje unosa Covida-19, te da Slovenija sa svim susjedima ima i posebne bilateralne dogovore koji je obvezuju u sadašnjoj situaciji. Na kritike koje se pojavljuju u javnosti da bi sadašnja vlada i onima koji dolaze iz drugih država zapadnog Balkana, a ne samo iz Hrvatske, trebala omogućiti mogućnost 48-satnog boravka i povratak u Sloveniju bez karantene, ako npr.u BiH, Srbiji ili drugim takvim destinacijama imaju nekretnine, blisku rodbinu ili su radni migranti, Kacin je kazao da to nije moguće postići u sadašnjoj situaciji.

Komentara 5

MK
MKinkognito60
19:52 26.08.2020.

@kil, svi vlasnici nekretnina plaćaju najmanje dupli porez jer su njihove nekretnine klasificirane kao objekti za odmor. Placaju odvoz smeća sve mjesece kao i stanovnici, plaćaju struju za koju dobiju pozitivni obračun ako prelate. Najviše vina iz domaće proizvodnje hrvatskih primorskih vinogradara kupe upravo slovenski vlasnici nekratnina. Isto tako su dobri kupci ribe koje izlove opet domaći ribari. Svi su ljubitelji roštilja meso opet kupuju u trgovinama na obali. Osobno sam bio zgrožen na sve što se dođa u klubovima osobito narodnjačkim ili u lokalima koji su neki legalni ali rade u nelegalno vrijeme poslije dozvoljenog. Puno lokala je i nelegalno. Na svakom koraku sretneš klince koji prodaju "bombone" i bombice sa stisnutim plinom kojim se partijaneri ohrabre za gluposti. Stranci još uvijek kupuju u Hrvatskoj izvan uobičajenih baselja možda poneku staru nekretninu zato što mogu osigurati prilaz do svojih naselja kako bi izbjegli vandale. Klubove koji rade do jutra osobito narodnjače treba udariti porezom do te mjere da ih se ne isplati držati. Treba rigorozno kažnjavati preprodavače supstanci bez traženja olakotnih okolnosti. Pijane bukače i vandale pa zatvarati po mjesec dana i na prisilni rad pa će bit manje korone i Hrvatskoj.

DU
Deleted user
15:58 26.08.2020.

Za uzvrat Hrvatska bi dobrosusjednoj Sloveniji trebala isto uvesti mjere ulazak samo sa negativnim testom ne starijim od 8 sati a svim građanima koji imaju nekretnine u hrvatskoj uvesti porez na iste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije