Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEĆE EU

Slovenija nastavlja blokadu triju poglavlja

zbogar
Arhiva VL/AFP
VL
Autor
STOJAN DE PRATO | BRUXELLES
08.12.2009.
u 16:26

Slovenija neće do međuvladine pristupne konferencije EU i Hrvatske, najavljene za 21. ovoga mjeseca, odblokirati preostala tri blokirana poglavlja “jer za to nema dovoljno vremena”.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, koji su se u ponedjeljak i utorak sastali u Bruxellesu na Vijeću EU za opće poslove (GAC), a potom i na Vijeću EU za vanjske odnose (FAC), “ohrabrili su Hrvatsku da završi posao na preobrazbama, posebice na polju pravosuđa, javne uprave, te borbe protiv korupcije i organiziranog zločina, i uključi se u EU”. Naglasio je to na završnoj konferenciji za novinare europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Još su prvoga dana svojega sastanka ministri prihvatili novčarski paket za Hrvatsku u prve dvije godine članstva u EU, koji joj omogućuje povlačenje 3,5 milijarda eura iz europskoga proračuna. Uz to su zatražili da već ovaj mjesec započne s radom radna skupina za pisanje pristupnoga ugovora s Hrvatskom. Zbog nizozemskoga protivljenja, nisu s leda skinuli otvaranje pregovora o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Nizozemci, naime, i dalje čekaju pozitivno mišljenje glavnoga haaškog tužitelja Sergea Brammertza o hrvatskoj potrazi za “topničkim dnevnicima”.

Nema, međutim, izgleda da Island dostigne Hrvatsku na putu u EU. Iako se najavljivalo da će ministri na ovome sastanku Vijeća odobriti mišljenje Europske komisije o zahtjevu Islanda za članstvo, a šefovi država ili vlada EU 27 na Europskome vijeću u četvrtak i petak proglasiti sjevernoatlantski otok kandidatskom zemljom, EK-ovo mišljenje još nije napisano. Bit će, navodno, spremno za summit EU u ožujku 2010., kada bi se Islandu odredio i nadnevak početka pristupnih pregovora.

Prijedlog EK da započnu pristupni pregovori s Makedonijom ministri nisu prihvatili jer su se tome, zbog neriješena spora o imenu zemlje, ponovno usprotivili Grci. I to će se pitanje ponovno naći na dnevnome redu u ožujku.

U Bruxellesu se danas istovremeno održao politički summit  “Nova era na Balkanu”, kojemu su, u organizaciji think-tanka “Prijatelji Europe” i CDU-ove Zaklade Konrad Adenauer, nazočili politički čelnici zemalja jugoistočne Europe. Slovenski premijer Borut Pahor upozorio je da među njegovim europskim kolegama prevladava mišljenje da, nakon ulaska Hrvatske i Islanda, proširenje EU treba nekoliko godina staviti na led, dok se u skladu s Lisabonskim ugovorom ne učvrste europske ustanove.

Zaustavljanje proširenja, obrazloženo novčarskom neodgovornošću zapadnobalkanskih zemalja, naročito je na tome skupu zagovarala njemačka europarlamentarka Ingeborg Graessle (CDU). Hrvatski glavni pregovarač Vladimir Drobnjak upozorio je, međutim, da se u kandidatskim zemljama mora održati entuzijazam, jer će inače preobrazbe stati.

U utorak je u Bruxellesu prioritete španjolskoga predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2010. predstavio državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Diego Lopez Garrido. On je ustvrdio da “nema bitnih prepreka skorome ulasku Hrvatske u EU”, dodavši da sve ovisi o brzini kojom će Hrvatska ispunjavati mjerila u preostalim pregovaračkim poglavljima.

- Želio bih da Hrvatska pristupne pregovore završi tijekom španjolskoga predsjedanja – naglasio je Lopez. No, nastavak proširenja EU ipak nije naveo kao jedan od španjolskih prioriteta, među kojima su glavni gospodarski oporavak i otvaranje radnih mjesta. Španjolci će se zalagati i za zajedničku europsku strategiju za društveno uključenje Roma.

Komentara 211

PO
podravec
20:06 08.12.2009.

Prije četiri godine haaški sud bio je zatrpan božičnim čestitkama generalu Anti Gotovini Zatrpajmo ovaj masonski sud ove godine sa još većim brojem čestitki našem junaku. Adresa:P.O. Box13888, 2501EW The Hauge, The Nederlands I ostali nači zatoćeni branitelji su nana istoj adresi osim Marija Kordića koji je premješten u Graz. Adr. Justizanstallt Arlau, Herrgottweisgasse 50, A-8020 Graz, Austria.

OB
-obrisani-
22:44 08.12.2009.

ne treba o slovencima pricati viceve ,oni su sami za sebe jedan veliki vic

SE
sejoman
18:16 08.12.2009.

island od 300000 stanovnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije