Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savudrijska vala

Slovenija kreće s isplatama žrtvama arbitražne granice

Savudrijska vala
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
17.04.2018.
u 16:03

Pojedinac koji živi sam trebao bi, prema "implementacijskom" zakonu prihvaćenom potkraj prošle godine, za preseljenje dobiti 45.300 eura, dvočlano domaćinstvo 67.950 eura, tročlano 83 tisuće, a 6-člano čak 128.350 eura.

Slovenska vlada u četvrtak će isplatiti prve odštete svojim državljanima koji žive u Hrvatskoj, u pograničnim dijelovima koje je Slovenija do presude arbitražnog suda o granici smatrala spornima, a koji se žele preseliti u Sloveniju pod povoljnim uvjetima koje im je obećala vlada premijera Mire Cerara.

Uz financijsku pomoć vlade, iz fonda u kojemu je ukupno 1,2 milijuna eura, oni imaju pravo u iduće tri godine kupiti novu adekvatnu nekretninu u Sloveniji, s time da im u vlasništvu ostane i kuća koju napuste u Hrvatskoj, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.
Do kraja prošlog mjeseca za korištenje te mogućnosti podnesene su 24 molbe, a pravomoćno je do sada donesena odluka o tri molbe.
Visina državne financijske pomoći interesentima za takav aranžman, koji će i sami morati participirati sredstvima u kupnji nove kuće, ovisna je o brojnosti članova pojedine  obitelji.

Pojedinac koji živi sam trebao bi, prema "implementacijskom" zakonu prihvaćenom potkraj prošle godine, za preseljenje dobiti 45.300 eura, dvočlano domaćinstvo 67.950 eura, tročlano 83 tisuće, a 6-člano čak 128.350 eura.

Navodno su se u sklopu tog programa 24 domaćinstva s ukupno 71 članom spremna iseliti iz Hrvatske u Sloveniju. Riječ je uglavnom o ljudima iz zaselaka s lijeve obale Dragonje u Istri, koji su "uključeni" u slovensku općinu Piran odlukom parlamenta iz 1993. godine koja je u Hrvatskoj svojedobno nazvana "papirnatom aneksijom", a koje je Slovenija tijekom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji svojedobno proglasila jednim od spornih graničnih područja.

Među onima koji su tražili financijsku pomoć, prema navodima medija, nema Joška Jorasa koji i dalje tvrde da živi u Sloveniji, navode slovenski mediji.

Komentara 4

DI
Direkt
17:22 17.04.2018.

Veoma pošteno sa slovenske strane.

AA
aabbcc
20:44 17.04.2018.

Humano!, 90-tih se to pretjerivalo sa puskama bez troskova.

GE
genex
16:47 17.04.2018.

joško joras je ponosna hrvatina i treba ostati tamo gdje je.može zadržati i onaj natpis na kući.nama to ne smeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije