Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE

Slovenija je skinula Hrvatsku s liste zelenih zemalja, odluka vrijedi od subote

Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/4
02.07.2020.
u 17:59

Slovenija sa zelene liste uklanja i Francusku i Češku.

Slovenija je Hrvatsku skinula s liste zelenih zemalja. Odluka vrijedi od subote kad će svi slovenski državljani koji se vraćaju iz Hrvatske morati policiji na granici objasniti put i potkrijepiti ga dokazom o prebivalištu, vlasništvu nekretnina ili plovila, kazao je danas poslijepodne glasnogovornik slovenske Vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Vlada će uvesti strogu kontrolu pri ulasku u Sloveniju iz Hrvatske i Mađarske, najavio je Kacin.

- Vlada će osigurati da se svakom putniku na graničnom prijelazu uruči odluka o karanteni te će s granice morati otići izravno na mjesto na kojem će je provesti - pojasnio je Kacin.

Slovenski državljani koji se u subotu nađu u "žutoj Hrvatskoj" moći će se vratiti bez karantene, ali na granici će morati dokazati točno gdje su bili u Hrvatskoj, rekao je Kacin. Morat će pokazati račune ili druge dokaze o tome gdje su bili.

- Bilo je previše pokušaja obmane - istaknuo je Kacin.

- Događa se da ljudi na granici kažu da su bili u Hrvatskoj, ali su zapravo bili u jednoj od "crvenih" zemalja zapadnog Balkana i zbog toga bi trebali biti u karanteni - rekao je.

Hrvatski državljani koji su željeli provesti odmor u Sloveniji i imaju rezervacije prije subote, mogu doći u Sloveniju. Belgija i Nizozemska dodane su zelenoj listi. Slovenija sa zelene liste uklanja i Francusku i Češku.

U 24 sata 21 novi slučaj zaraze, najviše od sredine travnja

 Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1198 osoba te je potvrđen 21 novi slučaj zaraze,  osam više nego dan ranije, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

To je najveći broj dnevnih novih zaraza sve od 16. travnja kad je bilo 36 pozitivnih testova. Trenutno je u Sloveniji hospitalizirano 9 bolesnika zbog Covida-19, što je jedan više nego prethodni dan, no nijedan među njima ne treba intenzivno liječenje.

Ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije sa zadnjim se podacima povećao na 1634, dok broj umrlih među zaraženima i dalje ostaje 111 jer nije bilo novih smrtnih slučajeva među zaraženim osobama.

Broj aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u Sloveniji trenutno iznosi 5,9, a po kriterijima slovenskih epidemiologa za epidemiološki sigurnu državu vrijedi ona u kojoj nije više od deset novih zaraza na 100 tisuća stanovnika u razdoblju 14 dana. Zato je sadašnji trend povećanja broja dnevnih zaraza opasan jer bi Slovenija, ako se on nastavi, taj prag propisane epidemiološke sigurnosti mogla prijeći za manje od dva tjedna, navode slovenski mediji.

Ključne riječi

Komentara 105

DA
DarthVader
18:15 02.07.2020.

Sad kekecima uzvratiti istom mjerom. Medjutim u rvatskoj nema politicara koji ima jaja. Zalosno.

LE
leftaardovska
18:32 02.07.2020.

fuckala vas izmišljena corona

Avatar Bell940
Bell940
18:17 02.07.2020.

To je zbog glasanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije