Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Dvije trećine zaposlenika škole prijavilo jake nuspojave, Slovenija neće prekidati cijepljenje AstraZenecom

Vials labelled "AstraZeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" and a syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.03.2021.
u 10:51

Slovenija zasad ne prekida cijepljenje AstraZenecom unatoč obustavi cijepljenja tim cjepivom u drugim europskim zemljama.

Slovenija nastavlja s primjenom cjepiva AstraZenece, rekao je u četvrtak navečer ministar zdravstva, unatoč tome što je više europskih zemalja privremeno prekinulo cijepljenje zbog sumnje u sigurnost tog cjepiva protiv COVID-19.


 

Sindikat zaposlenih u odgoju i obrazovanju pozvao je zdravstvene vlasti da se "javno i jednoznačno" izjasne o sigurnosti cjepiva nakon što su Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak "iz opreza" obustavili upotrebu cjepiva AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi.

Dodatne sumnje potaknuo je slučaj škole u Velenju u kojoj su dvije trećine zaposlenih nakon cijepljenja AstraZenecom imali jaku reakciju i otišli na bolovanje, pa je u petak otkazana nastava.

Ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je televiziji POP-TV da razumije sumnju učitelja i nastavnika, ali da trebaju vjerovati medicinskoj struci.


 

Nema nikakvog razloga da se kampanja cijepljenja zaustavi, kazao je Poklukar.

Dodao je da serija cjepiva AstraZenece koja je u Austriji bila sumnjiva zbog neželjenih učinaka nije primjenjivana u Sloveniji.

Također je podsjetio da je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila da rizik za nastajanje krvnog ugruška kod onih koji su cijepljeni AstraZenecom nije veći nego u općoj populaciji. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
11:41 12.03.2021.

Ma nemre biti!!! Sve je to teorija zavjere i čisto ravnozemljaštvo!!! Cijepiva su sigurna i svi ih trebamo dobiti. Barem 5 doza. Rekel je striček Jasveznam Bill...

IG
igorl
11:58 12.03.2021.

Cijepio sam se Astrazenecom i bio sam njonjav cca dva dana. Kao da sam bio prehladjen. Krenulo je noc kad sam se cijepio, sutradan sam prelezao, iduci dan ujutro sam bio na poslu, doduse nikakav, vec tu vecer sam bio ok. AZ je vektorsko cjepivo sto znaci da dobijes virus prehlade "prerusen" u virus korone. I momak te mora zarazit. Kupis kutiju paracetamola i uzmes slobodan dan. A ne dramis po medijima da prenapusu pricu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije