Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao da nismo iz EU

Slovenija dvije godine ostavlja radne dozvole za Hrvate!

Slovenija
Željko Lukunić/PIXSELL
06.06.2013.
u 17:15

- Samo u pograničnom području između država je oko 100 tisuća nezaposlenih Hrvata - kazala je slovenska ministrica Anja Kopač Mrak.

Slovenska Vlada danas je potvrdila odluku da se radnici iz Hrvatske dvije godine nakon ulaska u EU tretiraju kao radnici iz država koje nisu članice Unije, odnosno još uvijek će morati tražiti radne dozvole, pišu slovenski mediji.

Slovenska ministrica rada Anja Kopač Mrak je kazala da će se dvije godine hrvatski radnici u Sloveniji zapošljavati pod jednakim uvjetima kao i dosad. Vlada je odlučila da prednost imaju slovenski radnici, a ako njih ne bude dovoljno tada će se strancima izdavati radne dozvole, pišu Slovenske novice.

"Ne zatvaramo tržište rada za hrvatske državljane"

- Ne zatvaramo tržište rada za hrvatske državljane - kazala je ministrica te dodala kako je Vlada donijela takvu odluku zbog gospodarskih prilika i visoke nezaposlenosti u Sloveniji, ali i u inozemstvu. - Samo u pograničnom području između država je oko 100 tisuća nezaposlenih Hrvata - kazala je Kopač Mrak. Dodala je kako to nije nikakva novost slovenske Vlade, već da o takvom potezu razmišljaju i države sa manjom nezaposlenošću kao što su Austrija i Njemačka. Slovenski mediji pišu kako je Hrvatima u Sloveniji trenutno izdano oko 5000 dozvola za rad. Prijedlog zakona će biti na snazi do 1. srpnja kada Hrvatska ulazi u EU, piše Delo.

Slovensko veleposlanstvo u Hrvatskoj je na svom Twitter profilu napisalo da su uvjet zapošljavanja hrvatskih radnika u Sloveniji ostali nepromijenjeni. Odbacuju navode da je slovenska Vlada predložila zatvaranje slovenskog tržišta rada za Hrvate. "Zapošljavanje hrvatskih radnika i nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju bit će moguće pod istim uvjetima kao što je to bilo i dosad", pišu iz slovenskog veleposlanstva.

"Vlada Republike Slovenije danas usvojenim prijedlogom – kao što su to uradile i neke druge države članice - upotrebljava mogućnost primjene prijelaznog razdoblja od dvije godine nakon hrvatskog ulaska u kojem neće u potpunosti otvoriti svoje tržište rada nego će za zapošljavanje potrebno ispuniti uvjete propisane nacionalnim zakonodavstvom", zaključuju iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu.

>>Da li će se prava radnika nakon ulaska u EU smanjiti ili povećati?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije