Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Slovenija će na svim razinama osporavati odluku EK da Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen

Schengen
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
29.10.2019.
u 00:09

Slovenska europarlamentarka T. Fajon zatražit će da se prije odluke pripremi “cjelovita, stručna i nepristrana ocjena o ispunjavanju schengenskih pravila”

Iako je Europska komisija Hrvatskoj dala zeleno svjetlo za Schengen, na slovenskoj se strani ne mire s tom činjenicom pokušavajući na sve moguće načine osporiti utemeljenost odluke odlazeće Komisije Jean-Claudea Junckera. Slovenski diplomatski izvori, kako javljaju slovenski mediji, upozoravaju na “spornost” odluke Komisije, tvrdeći da Hrvatska zapravo ne ispunjava uvjete za članstvo.

Na slovenskoj se strani naglašava kako je Hrvatska samo obećala da će ispraviti uočene nedostatke u pogledu broja policajaca potrebnih za čuvanje granice i tehničke opreme potrebne za nadzor granice. Iz objavljene “Komunikacije Komisije Europskom parlamentu i Vijeću o verifikaciji pune provedbe schengenske stečevine od strane Hrvatske” jasno je, međutim, kako su u postupku evaluacije primjene schengenskih pravila između lipnja 2016. i svibnja 2019. uočeni nedostaci u nadzoru kopnene granice, zbog čega Hrvatska u tom trenutku, a radilo se o stanju u svibnju 2016. godine, nije ispunjavala uvjete za Schengen. Međutim, odonda se stanje poboljšalo. Stručnjaci Komisije u međuvremenu su utvrdili da je Hrvatska ispunila sve uvjete, ali i da će hrvatske vlasti trebati nastaviti s radom kako bi osigurale dosljednu primjenu svih tekućih mjera na tom području.     

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Zbog štrajka će se produljiti nastava?

- Premijer po plaći na 1241., ministar Marić na 3078. mjestu

- Cijena bika u Hrvatskoj 3000, a u Njemačkoj 105.000

- Danira Gović: Borba s rakom dojke učinila me boljom osobom

Ključne riječi

Komentara 36

PE
pehlinar
06:41 29.10.2019.

oprostite a koliko vi imate policajaca u sloveniji.

B2
bokida 2
07:06 29.10.2019.

U Sloveniji koriste DVD jer nemaju policije i razna lovačka društva koja se šetkaju uz granicu.

KO
komentarVL
05:09 29.10.2019.

A šta se rade Grčka i Bugarska?,,pa nije Hrvatska vanjska granica EU,,takve nebuloze tu čitam da to nije istina,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije