Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tone Peršak

Slovenija: budući ministar tvrdi da trećina djelatnika u kulturi živi u zoni siromaštva

tone peršak
Foto: screenshot/youtube
16.05.2016.
u 13:01

Trenutačno je državni tajnik u ministarstvu kulture. Parlament će o njegovu imenovanju na mjesto ministra glasovati ovaj tjedan.

 Budući slovenski ministar kulture Tone Peršak najavio je promjene u sustavu financiranja te djelatnosti za koju država iz proračuna izdvaja oko 150 milijuna eura godišnje, dok je primjerice za ministarstvo obrane namijenjeno 340 milijuna.

Iako je slovenska kulturna produkcija zavidno visoka i kvalitetna s obzirom da se radi o tržištu od samo dva milijuna konzumenata, potrebne su promjene postojećeg kulturnog modela koji je već više od 20 godina isti, te popravljanje statusa kulturnih djelatnika, istaknuo je Peršak u ponedjeljak prilikom predstavljanja svog programa pred parlamentarnim odborom za kulturu, dodavši da u odabiru modela treba primijeniti svjetske kriterije, ali i vlastita povijesna iskustva.

"Od preko 3000 naših samostalnih kulturnih djelatnika, više ih od trećine živi ispod granice siromaštva", kazao je Peršak, založivši se za bolji položaj kulturnih djelatnika, ali i njihovu veću autonomiju i nezavisnost od politike.

Ne radi se o kulturnim djelatnicima zaposlenim u javnim kulturnim ustanovama koje financiraju država i lokalne zajednice nego tzv. "samozaposlenima" u kulturi. Taj se status dobiva upisom u poseban registar ako se ispune kriteriji ministarstva kulture, a "samozaposleni" onda osnivaju vlastitu tvrtku za kulturnu djelatnost i sami plaćaju doprinose, uz određene porezne olakšice.

Onima kojima se prizna status izuzetnih dostignuća u kulturi, a ostvaruju prihod manji od 20.000 eura bruto godišnje mogu zatražiti da im doprinose plaća država, a u slučaju da im se to pravo odobri moraju ga obnavljati svake tri godine.

"S obzirom na mali kulturni prostor naša je kultura natprosječno uspješna. Slovenci kulturu s pravom shvaćaju kao najvažniji dio iskazivanja svog identiteta, ali postojeći kulturni model zahtijeva promjene", naveo je Peršak.

Prijašnju ministricu kulture Julijanu Bizjak Mlakar smijenio je parlament na inicijativu premijera Mire Cerara jer se protivila vladinom preusmjeravanju dijela sredstva za kulturu u ovogodišnjem proračunu za neke druge namjene, no većina djelatnika u kulturi bila je skeptična prema načinu njena rada i razumijevanja te djelatnosti.

Peršak je književnik i redatelj, nekadašnji profesor na ljubljanskoj Akademiji za kazalište i film, a bio je aktivan i u politici u vrijeme slovenskog osamostaljenja i stjecanja državnosti, kad je jedan mandat bio i zastupnik u parlamentu.

Trenutačno je državni tajnik u ministarstvu kulture. Parlament će o njegovu imenovanju na mjesto ministra glasovati ovaj tjedan.

>> Svijet bi procvao kad bi zapad mogao biti osuđen i razoružan

Komentara 2

Avatar Pavel ic
Pavel ic
14:10 16.05.2016.

sta oni proizvode osim sto je vecina komunista i mrzi ovu zemlju.treba njima podjeliti svima po komad drzavne zemlje pa nek sade povrce.tko jos treba bslkansku kulturu kad nam ovi europljani prodaju norvesku,svedsku itd.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
14:16 16.05.2016.

oni ako hoce glumit,pjevat plesat neka odrzavaju kocerte iprestave i neka zive od toga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije